Zašto trebate biti više radoznali?

| Lifestyle |

Instagram/@juliamateian

Radoznalost je ključ cjelovitog, ispunjenog, života.

Svi smo rođeni znatiželjni. Od rođenja, bebe žele istražiti svoju okolicu. Djeci je urođena potreba da dodiruju, vide, okuse i doživljavaju svijet oko sebe. Kako se dječja osjetila i sposobnosti razvijaju, tako se širi i njihovo čuđenje. Ulaze u nepoznato s velikim zanimanjem i neobuzdanom željom da saznaju više.

Ali kako odrastemo, puno nas gubi taj osjećaj za otkrivanjem novih stvari. Postajemo toliko zauzeti traženjem odgovora da zaboravljamo postavljati pitanja iz straha od nepoznatog ili zato što ne želimo poremetiti svoju rutinu ili zato što smo previše zaokupljeni svakodnevnim životom. Većina nas igra na sigurno, a to nas sprječava da otkrivamo nove stvari i izgrađujemo nove vještine otpornosti koje nas uče izazovima.

Izbjegavanjem situacija koje izazivaju anksioznost, možda štitimo sebe od nelagode, ali nam zbog toga nedostaje  ključni aspekt vitalnosti - radost zbog učenja.

Prema istraživanjima učenje nečeg novog jedno je od najjačih utjecaja na to koliko uživanja osoba doživi u određenom danu.

Koji je najbolji način da potaknete znatiželju?

Neka vam u naviku uđe postavljati više pitanja u vašem svakodnevnom životu.

U razgovorima postavljajte pitanja poput: "Čekaj, što?" . Kada postavljate ovo pitanje, izražavate interes i želju za učenjem novog. Ovakva pitanja su  ključna za razumijevanje i pojašnjenje te vam pomažu da bolje razmislite o nečemu prije nego što to učinite.

Također, možete postavljati pitanja poput: "Pitam se zašto ..."  jer vas ovaj oblik ispitivanja vodi do znatiželja zašto su stvari takve kakve jesu te pomoću njih istražujete različite mogućnosti i scenarije.

Pitanja vam omogućuju da razmišljate na drugačiji način i vidite problem, svježijim, drugim očima. Pomažu nam da preispitamo ono što već znamo, a ne uzimamo ono što je zdravo za gotovo.