Zašto su prijatelji s posla najbolji prijatelji?

| Lifestyle |

Način na koji pristupate svom poslu može imati veliki utjecaj na ukupnu sreću i blagostanje. Postoje dvije vrste ljudi u uredu: oni koji tretiraju rad kao sredstvo za postizanje cilja, drže glavu dolje i druže se izvan radnog vremena i oni koji priznaju da provode mnogo vremena s kolegama i vide vrijednost u izgradnji odnosa.

Prijatelji s posla

Ako spadate u drugu skupinu, istraživanje sugerira da biste mogli imati iznenađujuću prednost nad svojim manje socijalnim kolegama. Osim što ćete uvijek imati nekog s kim možete popiti kavu i podijeliti troškove prijevoza, istraživanja su pokazala da formiranje bliske veze sa suradnicima poboljšava sreću, zdravlje i performanse na radnom mjestu. Trebate izgovor kako biste uzeli pauzu za kavu i razgovor s kolegom/kolegicom na poslu? Razmislite o ove tri znanstveno dokazane prednosti:

Čine vas sretnijima

Možete li staviti cijenu na veliko prijateljstvo? Prema mišljenju ekonomista, možete. Atlantic izvještava da imati bliskog prijatelja kojeg vidite većinu dana ima isti utjecaj na vašu sreću kao što je primanje povišice od 100 000 dolara. U zasebnoj studiji, 57% zaposlenika izjasnilo se da ih kolege s posla čine sretnijima.

Motiviraju vas

Kada su vam kolege s posla ujedno i pravi prijatelji, često vas potiču na produktivniji rad. Više od 25% zaposlenika tvrdi da rasprava o uspjehu s kolegama pomaže pri daljnjoj motivaciji.

Čine vas produktivnijima

Studija objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology otkrila je da grupe prijatelja nadmašuju strance u zadacima koji zahtijevaju donošenje odluka, zajedničko razmišljanje i motoričke sposobnosti. Zašto? Istraživači zaključuju: predaniji su jedni drugima, bolje komuniciraju te su u mogućnosti dati iskrenu povratnu informaciju.