Zašto su orašasti plodovi najdraža užina celebrityja?

| Lifestyle |

 

Orašasti plodovi često se proglašavaju kao jedan od najzdravijih zalogaja, a njihove blagodati su univerzalno priznate.

No, jesu li te tvrdnje legitimne?

Ukratko, da. Orašasti plodovi imaju veliku količinu hranjivih sastojaka te se mogu konzumirati na bezbroj načina. Od alternativnih oblika mlijeka, maslaca, ulja i brašna te u raznim receptima. Možemo ih uvrstiti u doručak, kao i u salate i umake te su sjajan izvor omega 3, polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina, kao i bjelančevina, vlakana, hranjivih sastojaka i vitamina.

U nastavku pročitajte koje su blagodati orašastih plodova.

Bogat izvor vitamina E
Orašasti plodovi su dobar izvor vitamina E , što pomaže obraniti stanice od oksidacije kolesterola, što može dovesti do srčanih bolesti.Rana ispitivanja također su ukazala na zaštitu od Alzheimerove bolesti, a pokazalo se i da vitamin E štiti stanice od oksidativnih oštećenja, što može dovesti do znakova starenja.

Pomažu u mršavljenju
Kroz sitost, konzumiranje orašastih plodova može pomoći kod gubitka kilograma , unatoč visokom broju kalorija i dobrih masti.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti
Studije su pokazale da samo 50 g orašastih plodova dnevno pomaže u održavanju dobrog rada krvnih žila te povećava antioksidanse u krvotoku čime smanjuje krvni tlak i poboljšava protok krvi.

Poboljšavaju san
Iako je potrebno još istraživanja za uvjerljive dokaze, s obzirom na to da su orašasto plodovi dobar izvor magnezija, kalcija i melatonina, rane studije sugeriraju da mogu biti dobri za poticanje opuštanja mišića i poticanje sna.

Poboljšavaju kognitivne funkcije
Visoke razine vitamina E ,točnije alfa-tokoferola, koji je oblik koji tijelo najbolje apsorbira, objašnjavaju zašto se orašasti plodovi smatraju 'hranom za mozak'.

Poboljšava zdravlje kože i kose
Orašasti plodovi sadrže puno B-kompleksa, riboflavina, cinka, niacina, željeza i vitamin E koji svi koriste zdravoj koži i kosi.