Zašto smo neprestano gladni?

| Lifestyle |

I nama su krenule sline čim smo ugledali ovaj sočan komad pizze iako smo tek pojeli doručak. Ali zašto?

Dani, ponekad i tjedni, mogu proći ostavljajući vas i vaš struk neprestano gladnima pitajući se što se događa. Nova studija objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition možda je pronašla odgovor na to pitanje, analizirajući 11 različitih istraživanja koja su se bavila prejedanjem 172 ljudi.

Nakon opsežne analize, istraživači su otkrili povezanost između nedostatka sna i prejedanja - oni koji ne spavaju dovoljno tijekom noći, idući dan u prosjeku konzumiraju dodatnih 385 kalorija. Što je još gore, većina tih kalorija je iz masti jer osobe kojima nedostaje sna imaju tendenciju sljedeći dan izbjegavati proteine i hranjive tvari. Tim istraživača sumnja da masna, visoko-kalorična hrana služi kao neka vrsta nagrade za one koji ne spavaju dovoljno - još jedna veoma loša nuspojava koja se javlja zbog nedostatka sna.

Jedina dobra stvar u ovom istraživanju jest ta da jednostavna promjena u higijeni spavanja može zasititi vašu glad. Dok rekalibracija rasporeda spavanja nije baš jednostavan podvig, gadgeti koji vam broje vrijeme spavanja pomoći će vam resetirati unutarnji alarm. Jednom kad si posložite vrijeme spavanja, tijelo će vas nagraditi sitošću.