Zašto se trebate istezati prije spavanja?

| Lifestyle |

Instagram/@lisadanielle__

Nakon cjelodnevnog rada i popodnevnih aktivnosti, spavanje bi trebalo doći prirodno, ali puno ljudi, često, ima problema s procesom kako zaspati.

Između sastanaka, rokova, radnih ručkova, bezbrojnih šalica kave, a možda čak i izleta u teretanu, doma dolazimo u kasne sate i više smo nego spremni za skok ispod pokrivača. Mentalno smo i fizički iscrpljeni, ali i dalje se  nalazimo s osjećajem nemira i zbog toga smo, još uvijek, budni u sitne sata.

Za to su, često, krivi kruti i bolni mišići. Srećom po nas, postoji brz rješenje - istezanje. Uz malo strategije, određeni položaji i pokreti mogu vam pomoći da se istegnete ka boljem snu.

Istezanje će vam pomoći otvoriti tijelo, umiriti živčani mišićni sustav, smanjiti krutost mišića i pomoći vam da se opustite prije nego što se popnete u krevet.

Također, ono potiče cirkulaciju, što pojačava protok kisika u krvotoku i zauzvrat odvraća apneju, što može dovesti do nemirne noći.

U nastavku pročitajte više o četiri najboljih poteza koje potiču na spavanje prije spavanja.

Istezanje zadnje lože

Za početak, najbolje je da sjednete na pod i ispružite noge ispred sebe. Grudi spustite što bliže bedrima, a ruke izvucite tako da pokušate dohvatiti vlastita stopala. Ako ste u mogućnosti, primite se za stopala i pazite da pravilno dišete. Kada se pojavi bol, pozu zadržite barem 20 sekundi, ali  nemojte zadržavati dah,nego pravilno dišite.

Ovo ponovite barem 4 puta za redom i pri spuštanju nemojte raditi nagle pokrete, nego se polako spuštajte.

Supina figura četiri

Lezite na leđa i stavite pete ispod koljena. Prekrižite desni gležanj preko lijevog koljena i ispružite desne nožne prste prema desnom potkoljenu. Za veći osjećaj, povucite lijevo koljeno prema prsima i prekrižite ruke iza lijevog bedra.

Ovo rastezanje zadržite barem 60 sekundi, a zatim zamijenite noge.

Noga uz zid

Povucite svoju prostirku  do zida. Lezite i pomaknite kukove sve do zida. Ležeći na leđima ispružite noge ravno uz zid te pozu zadržite jednu do dvije minute.

Istezanje leđa i ramena

Stojeći podignite desnu ruku u vis, a uz pomoć lijeve ruke presavijte lakat iza glave pod kutem od 90 stupnjeva. Lijevom rukom blago pomičite lakat desne ruke prema unutra sve dok ne osjetite bol. Zatim, kada osjetite bol zadržite pozu oko 20 sekundi te ponovite, ovo istezanje, sa svakom rukom po četiri puta.