Zašto se treba što više ljubiti?

| Lifestyle |

@gisele
@gisele

Valentinovo nam je pred vratima, a ignorirali ga vi ili ne, uvijek je lijepo znati kako ljubljenje i puse pozitivno utječu na naš cijeli organizam i čine nam generalno dobro. 

Ne šalimo se, sve što vam u nastavku donosimo, znanstveno je dokazano. Stoga, bilo Valentinovo ili ne, ljubite se što više možete!

1. Ljubljenje je dobro za zube

Postoji razlog zašto se poljubac naziva “mokrim”. Ljubljenjem stvarate slinu koja ispire loše bakterije na zubima te sprječava nastanak naslaga.

2. Ljubljenje sagorijeva kalorije

Nemojte se odmah razveseliti i pomisliti da ljubljenje može zamijeniti teretanu, ali nikako ne smijemo to zanemariti. Ljubljenjem navodno trošimo 2 do 6 kalorija u minuti. Također, ljubljenje uzrokuje specifičan rad facijalnih mišića koji mogu odgoditi pojavu bora oko usta.

3. Ljubljenje jača imunitet

Nećemo se zavaravati i tvrditi kako ljubljenjem ne prenosimo različite bakterije no istraživanja su dokazala kako neke od bakterija koje vrlo često primamo ljubljenjem mogu biti itekako dobre za naš organizam. Prvenstveno zato što se prenošenjem u naš organizam stvaraju antitijela koja će, ako ona ikad prerastu u nešto kritično, imati tijela za obranu.

4. Ljubljenje smanjuje stres

Znate onaj osjećaj olakšanja nakon poljupca? Ne, niste ga umislili niti je on psihološki već je znanstveno dokazano da se nakon poljupca znatno smanjuje nivo stresnog hormona kortizola u organizmu.

5. Ljubljenje može ublažiti alergijske simptome

Svi oni koji pate od sezonskih alergija znaju koliko iritantno zna biti kihanje, kašljanje, suzne oči i ostali simptomi ove srećom, ne zarazne bolesti. Japansko istraživanje pokazalo je da se parovima koji se ljube, najmanje 30 minuta, dnevno smanjuju količine alergena IgE-a, proteina koji uzrokuje kihanje.