Zašto se svi trebamo pobrinuti za svoje mentalno zdravlje?

| Lifestyle |

Instagram/@goicoechea22

Mentalno zdravlje uključuje naše emocionalno, psihološko i socijalno blagostanje.

Ono utječe na način na koji razmišljamo, kako se osjećamo i kako djelujemo. Također, mentalno zdravlje, pomaže u određivanju načina na koji se nosimo sa stresom, kako se odnosimo prema drugima i kako donosimo važne životne odluke. Mentalno zdravlje važno je u svakoj životnoj fazi, od djetinjstva i adolescencije do odrasle dobi.

Pozitivno mentalno zdravlje omogućuje ljudima da ostvare svoj puni potencijal, nose se sa životnim stresovima i promjenama, rade produktivno i daju smisleni doprinos zajednici u kojoj žive.

Mentalnog i emocionalnog zdravlja bitno je jer nam pomaže voditi ispunjen život i uživati u njegovim blagodatima. Pojedinci koji imaju problema s mentalnim zdravljem često se osjećaju izolirani od zajednice i neshvaćeni u društvu pa se i rani, manji, problemi mogu razviti u teške psihičke poremećaje poput depresije koja u nekim slučajevima dovodi do smrti.

Načini održavanja mentalnog zdravlja uključuju traženje stručne pomoći ako je ona potrebna,fizičku aktivnost, socijalizaciju, pozitivan način razmišljanja, dovoljnu količinu sna i razvijanje vještina suočavanja s problemima.

Ako niste sigurni da li vi ili netko koga poznajete živite s problemima mentalnog zdravlja, neki od ranih pokazatelja problema mogu biti premala ili prevelika količina sna ili hrane, povučenost,nedostatak energije, neobjašnjivi bolovi, osjećaj bespomoćnosti i učestale svađe s bližnjima te prekomjerna konzumacija alkohola i cigareta te u gorim slučajevima droge.

Važno je pomoći osobama za koje smatramo imaju problema s mentalnim zdravljem upravo zbog toga kako bismo m dali na značaju. Ako smatrate da neko iz vaše okoline ima problema s emocionalnim stanjem, obratite im se popričajte s njima i pružite im podršku. Nekada samo jedna lijepa riječ može pomoći u počinjanju rješavanja puno većih problema bez da ste i svjesni koliko to drugoj osobi znači.