Zašto se starenjem smanjuje seksualna aktivnost kod žena?

| Lifestyle |

 

Instagram/ @travel_inhershoes

Puno više od pukih bioloških faktora je u igri kada se radi o tome zašto žene imaju manje seksa kako stare. Naime, brojni psihološki faktori doprinose padu libida, tvrdi nova studija.

Ti faktori uključuju zabrinutost za sliku tijela, samopouzdanje, uočenu poželjnost, stres te promjene raspoloženja.

Prethodna istraživanja su se uglavnom fokusirala na biološke uzroke smanjene seksualne aktivnosti kod starijih žena.

Ova nova studija obuhvatila je skoro 4.500 žena u postmenopauzi u Velikoj Britaniji koje su bile uključene u probni pregled vezan za rak jajnika.

Prije početka godišnjeg pregleda, oko polovica žena je bila seksualno aktivna, ali je došlo do smanjenja u svim oblastima seksualne aktivnosti tijekom vremena. Seksualna aktivnost je bila sve rjeđa i ne tako ugodna.

Glavni razlog za odsustvo seksualne aktivnosti bio je, vjerovali ili ne, zapravo nedostatak partnera jer su ispitane žene uglavnom ostale udovice, navodi se u studiji.

Drugi često prijavljeni razlozi smanjene seksualne aktivnosti su bili narušeno zdravstveno stanje partnera, seksualna disfunkcija partnera, zdravstveni problemi žene te simptomi u vezi s menopauzom.

Najčešći uzroci smanjenog libida su problemi u vezi te percepcija starenja. Samo tri posto žena u studiji opisalo je seksualna iskustva kao pozitivna, a samo šest posto je tražilo medicinsku pomoć za seksualne probleme.