Zašto se ne trebate uspoređivati sa svojim prijateljicama?

| Lifestyle |

 

Ne uspoređujte se s drugima. Ako se stalno osvrćete kako biste vidjeli gdje su drugi i jesu li brži od vas, gubite puno vlastite energije i fokusa. Gledajte naprijed i ne zamarajte se drugima.

Usporedbe nas mogu učiniti zahvalnijima za ono što imamo i staviti razočaranja i teškoće u perspektivu. No, pitanje je trebate li se uspoređivati sa svojim prijateljicama?

U tom smislu postoje nedostaci u društvenoj usporedbi, posebno u „uspoređivanju prema gore“ s ljudima koje poznajete i s kojima ste bliski. Nečija tuđa promocija ili nedavni angažman može izazvati osjećaj niskog samopouzdanja, posebno ako je vaše samopouzdanje na početku nisko ili ako smatrate da su tuđi uspjesi izvan vaše lige.

Ako se dostignuće osjeća nedostižno, drugi misle kako nikad ne bi mogao biti tako uspješni, pa se odlučuju ne baviti svojim napretkom.

Uspoređivanje sebe s drugima drastično se promijenilo s pojavom društvenih medijima. Beskrajni tok slika može toliko brzo izbrisati samopouzdanje da zaboravimo da su te slike, zapravo, pomno izabrane da prikazuju ljude u najboljem svjetlu.

Umjesto da se uspoređujete sa svojim prijateljima njihove uspjehe doživite kao poticaj za napredak. Nikada nemojte potkopavati sebe jer mislite kako je nešto van vaših mogućnosti. Možete postići sve što zamislite, ako uložite dovoljno truda i rada.

Pretvorite zavist u priliku za razumijevanje vlastitih vrijednosti i ciljeva. Zahvalite se. Izražavanje zahvalnosti za ono što već imate štiti vas od razmišljanja o onome što ne želite biti. To vam pomaže vam da vidite široku sliku i sprječava paralizu koju zavist može donijeti. Zapamtite, trijumf druge osobe nije oduzimanje onoga za što ste sposobni.

Umjesto da se pitate: Zašto ne ja? pitajte se: Što mogu naučiti iz uspjeha drugih ljudi? Istražite korake koje su oni poduzeli kako bi postigli svoje ciljeve. Neka njihove pobjede potaknu vašu želju za uspjehom.