Zašto se mačke često skrivaju u skučenim prostorima?

| Lifestyle |

Ako ste ikada kupili svojoj mački kupili lijep krevet ili skupu kućicu, vjerojatno ste primijetili da im ona baš i nije omiljeno mjesto za spavanje. Radije će se zavući u neku malu kutiju.

Mačke jednostavno ne mogu odoljeti, a da se ne smjeste u uska mjesta. Stručnjaci za životinje imaju nekoliko objašnjenja zbog čega je to tako.

Najugodnija temperatura za mačke je od 30 do 37 stupnjeva Celzijusa, što je za dvadesetak stupnjeva više nego što je to potrebno čovjeku. Boravak u malim prostorima pomaže im da sačuvaju tjelesnu toplinu, posebno na mjestima koja dobro čuvaju toplinu poput kartonskih kutija.

S obzirom na to da je optimalna temperatura u domovima oko 25 stupnjeva, podovi bi mogli biti jako hladni za mačke. Zbog toga nije čudno što će radije vrijeme provoditi na podu osunčanim suncem nego u svom udobnom krevetiću za mačke.

"Osim toga, mačke se u uskom prostoru osjećaju sigurnije. To je zbog toga što su ti prostori mirniji i nisu opasni kao širi, otvoreni prostori. U uskom prostoru mačke mogu kontrolirati situaciju", rekao je veterinar Nicholas Dodman.

Kada mačke sjede u malenom prostoru na zidu, u uglu ormara može vam izgledati kao da im je neugodno i da svakog trena mogu pasti. No, ta mjesta omogućavaju mačkama da promatraju stvari oko sebe, a da ostanu skrivene. Primjerice, ako imaju metu na vidiku, mogle bi se zaletjeti kada njihov plijen najmanje očekuje.

Neka istraživanja pokazala su da kutije zapravo pomažu mačkama da smanje razinu stresa. Dodman vjeruje kako mačke nalaze utjehu kada su u kutijama jer ih podsjeća na zagrljaj majke. Boravak u kutijama oslobađa endorfine, što im pruža zadovoljstvo i pomaže im u smanjenju stresa.