Zašto se javljaju problemi u krevetu?

| Lifestyle |

 

Instagram/ @suzanna.photo

Kada su partneri zadovoljni svojim seksualnim životom, lakše se nose s izazovima koje nosi romantična veza, ali i život uopće.

Seks je ono što definira odnos između partnera i što čini tu zajednicu drugačijom od onih koje imaju s drugim ljudima. No, ako seks postane rijedak i nezadovoljavajući za jednog ili oba partnera, može snažno utjecati na kvalitetu veze.

Istraživanja pokazuju da partneri u prosjeku imaju seks jednom do tri puta tjedno, što se uzima za normu. Ako se seks događa rjeđe od jednom u dva tjedna, odnosno manje od 25 puta godišnje, govorimo o odnosu s malo seksa. Ako par ima seks rjeđe od jednom mjesečno, odnosno manje od 10 puta godišnje, smatra se da su zaglavljeni u odnosu bez seksa.  Svaki treći par, koji je zajedno duže od dvije godine, čini zajednicu bez seksa.

Smanjena seksualna želja i odnosi s malo ili bez seksa, najčešće nemaju samo jedan uzrok, niti je odgovoran samo jedan partner. Seksualnost je kompleksna, a najkorisnije je nedostatak/manjak seksa promatrati kao partnerski problem.

Brojni su uzroci koji dovode do opadanja seksualne želje i variraju od para do para. Neki od najčešćih su: depresivnost, anksioznost, stres, kroničan umor, seksualni problemi kao što su erektilna disfunkcija, prerana ejakulacija I bolan seks.

Smanjena seksualna želja se najbolje rješava kada partneri zajedno, kao tim, o tome razmišljaju, razgovaraju i djeluju. Ključno je usvojiti stav da je kvaliteta emocionalne i seksualne povezanosti puno važnija od učestalosti samih odnosa