Zašto plavuše zovemo plavušama?

| Lifestyle |


Instagram / @xeniaoverdose

Sigurno ste se nekada zapitali zašto za djevojku žute boje kose, kažemo da je plavuša?

Uobičajeno je da žensku osobu sa žutom kosom nazivamo plavuša. Kad se kaže plava kosa - nitko ne misli nebesko plava, nego žuta. A zašto je to tako?

U našem jeziku se poimanje boja mijenjalo kroz povijest pa tako neke boje ili nijanse koje danas postoje, ranije nisu postojale i obrnuto ili je naziv za njih u potpunosti promijenjen. Upravo je to razlog zbog kojeg se žuta kosa u našem jeziku naziva plava

@inthefrow

Naš jezik je u davnoj prošlosti prepoznavao samo da li je neka boja tamna ili svijetla, da li je mat ili sjajna. Točna nijansa nije bila bitna pa nije ni postojala riječ koja bi odredila različite boje.

Riječju „plav“ se u starohrvatskom jeziku opisivalo nešto što je svijetlo, a ovim se moglo opisati i ono što je bijelo i ono što je zlatno žuto. Nije bilo razlike, sve je to bilo plavo. Tako je i čovjek koji ima svijetliju kosu, oči, ten, nazivan „plavim“. Naravno, njegova kosa je bila plava ukoliko je svijetla.

platinum plava
Carlibybel

Mnogi europski jezici imaju zajednički naziv za plavokose ljude. Korijen riječi koji se koristi je izraz “blond“. Koristi se u engleskom jeziku, a proizašao je iz starofrancuskog, gdje je „blont“ označavao žuto, odnosno zlatno. Tako su Englezi preuzeli taj korijen i izgradili riječ „blonde“, dok Nijemci koriste riječ „blondine“, a Talijani „bionda.

Hrvatski jezik nije jedini koji plavu kosu naziva naizgled nelogičnim nazivom. Na španjolskom se za plavušu upotrebljava izraz „rubio“, što bi značilo crveno, dok kod portugalaca „loira“- što znači plavo.