Zašto nikad ne trebate obući novu odjeću prije nego je operete?

| Lifestyle |

Ako ste među onima koji nekada nose novu odjeću prije nego je operu, onda se trebate riješiti te navike.

Nošenje neoprane odjeće nakon kupnje može ostaviti posljedice na vašu kožu jer postoje velike šanse za infekciju uzrokovanu bakterijama.

U nastavku vam donosimo 3 razloga da nikad više ne obučete neopranu odjeću.

Nova odjeća sadrži patogene i zarazne klice

Nakon što se odjeća proizvede, ona se pakira i šalje s mjesta na mjesto u procesu transporta prije nego stigne u trgovine. Teško je pratiti gdje se odjeća proizvodi, čuva i kako se transportira, a u tom razdoblju može doći u kontakt s patogenima i zaraznim klicama. Ove mikroskopske organizme je nemoguće vidjeti, ali to ne znači da ne postoje. Stoga je odjeću najbolje oprati nakon kupovine, a tek onda nositi.

Možda su je probali i drugi ljudi

U trgovinama je odjeća izložena, a oni koji je kupuju većinom je prvo probaju kako bi bili sigurni da im odgovara. Kada kupujete odjeću, ne možete znati tko ju je ranije probao. Ostaci kože i zarazne klice mogu ostati na odjeći te uzrokovati dermatitis i crvenilo.

Kemikalije u bojama

U proizvodnji odjeće se koriste različite kemikalije i boje koje u kontaktu s kožom mogu izazvati crvenilo. Znojenje i prianjanje također dovode do reakcije s kožom te mogu uzrokovati alergije.
Iako možda nećete doživjeti ozbiljan zdravstveni problem ako ne operete novu odjeću prije nošenja, osipi i iritacije će sigurno biti neugodno iskustvo. Pranje odjeće je dio osobne higijene, a nova odjeća prije pranja neće upijati znoj što dovodi do iritacije. Dječja odjeća se mora uvijek prati jer je koža kod djece mekša i osjetljivija.