Zašto je šetnja dobra za vaše psihičko zdravlje?

| Lifestyle |

Šetnja može duboko utjecati na vaše emocije, mentalno zdravlje, a možda čak i na vašu kognitivnu funkciju, prema novom istraživanju sa Sveučilišta u San Franciscu.

Samo 15 minuta šetnje u prirodi jednom tjedno je dovoljno za pozitivan efekt za vaše zdravlje, tvrde stručnjaci. Prije početka pandemije, istraživači su ispitivali 60 zdravih odraslih osoba starijih od 60 godina kako bi izmjerili efekt šetnje na mentalno i emotivno zdravlje.

Virginia Sturm je predvodila tim koji je provodio eksperiment kako bi se pronašli jednostavni načini za poboljšanje mentalnog zdravlja. No, teško da od šetnje postoji nešto jednostavnije.

Sudionici u istraživanju nasumično su raspoređeni u jednu od dvije grupe. Od članova prve grupe zatraženo je da barem jednom tjedno, sami i laganim korakom, prošetaju na otvorenom u trajanju od 15 minuta. Zamoljeni su i da tijekom šetnje izbjegavaju upotrebu pametnih telefona ili drugih uređaja. Druga grupa je dobila iste upute uz napomenu da tijekom šetnje isprobaju duboko disanje.

Istraživači su pratili obje grupe osam tjedana. Sudionici su ispunjavali dnevne ankete kako bi procijenili svoje emotivno stanje, čak i u dane kada nisu šetali, a ankete su ispunjavali nakon svake šetnje. U anketi su odgovarali na pitanja poput toga o čemu razmišljaju tijekom šetnje. Na taj način, istraživači su mogli otprilike procijeniti njihovo raspoloženje i osjećaje. Najzanimljivije od svega je što su istraživači od njih zahtijevali da na početku i na kraju svake šetnje snime selfie.

Istraživanje je provedeno na maloj grupi ljudi i trajalo je relativno kratko. Iako je prva grupa više šetala od one koja je morala isprobati duboko disanje, dnevna istraživanja otkrila su da je grupa koja je duboko disala primijetila značajno poboljšanje emocija, poput suosjećanja i zahvalnosti. Istovremeno su primijetili smanjenje osjećaja stresa i nervoze.

Najviše su otkrili selfiji. Istraživači su proučavali izraze lica, ne znajući koji su sudionici bili u prvoj grupi, a koja grupa je bila ona koja je duboko disala.
Istraživači su zaključili kako bi čak i 15 minuta šetnje u prirodi tjedno, povezujući se s krajolikom i sa svijetom oko nas, moglo biti dovoljno za poboljšanje mentalnog zdravlja.