Zašto je prehrana na bazi biljaka najvažnija zdravstvena intervencija koju možete poduzeti?

| Lifestyle |

Instagram/@camilacoelho

Sve je veći broj dokaza koji upućuje na to da slijediti biljnu prehranu nije dobro samo za planetu, već korisno i za podizanje vašeg zdravlja, kao i za vaš budžet.

 

Jedenje više biljaka u obliku voća, povrća, mahunarki, graha, orašastih plodova, sjemenki i nerafiniranih integralnih žitarica može imati značajan i pozitivan utjecaj na vaše zdravlje.

Jedno istraživanje pokazalo je  da izbacivanje mesa u korist dijete na bazi biljaka može sniziti indeks tjelesne mase, krvni tlak i razinu kolesterola.

U nastavku pročitajte što je biljna prehrana i koje benefite konzumacija više voća i povrća donosi.

Što je prehrana na bazi biljaka?

Prehrana koja se temelji na biljkama može se definirati kao ona koja uključuje veći volumen hrane iz biljaka nego životinjskih izvora, a može obuhvatiti niz stilova prehrane, od veganskog pristupa, do one koja još uvijek sadrži neke izvore životinjskih proteina.

Za razliku od izraza vegetarijanski i veganski koji su definirani onim što isključuju, prehrana na bazi biljaka određena je onim što uključuje.

Zašto je jednostavno konzumiranje više biljaka jedna od najvažnijih zdravstvenih intervencija koje možete poduzeti?

Probava

Biljna hrana prepuna je  netopljivih i topljivih vlakana koja podržavaju zdrav probavni sustav i održavaju njegovu urednost. Sadrže i prebiotike koji fermentiraju bakterije u debelom crijevu, a taj proces fermentacije doprinosi zdravom okruženju u cijelom probavnom traktu.

Smanjuje rizik od kroničnih bolesti

Postoji mnoštvo dokaza koji pokazuju da dijeta koja se temelji na biljkama može sniziti rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i raka.

Biljna prehrana smanjuje rizik od dijabetesa poboljšavajući način na koji naše stanice reagiraju na inzulin i smanjenjem otpornosti na inzulin .

Biljna hrana daje vlakna, vitamine, minerale i antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti naših stanica od oštećenja koja mogu dovesti do karcinoma, a konzumiranje je povezano sa zaštitom od karcinoma usta, jednjaka, želuca i crijeva.

Zdravlje srca

Istraživanja sugeriraju da prehrana bazirana na biljkama može sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Grah, povrće, zob i ječam bogati su topljivim vlaknima, što može pomoći u snižavanju kolesterola u krvi, a voće i povrće je bogato kardio-zaštitnim antioksidansima.

Unos mononezasićenih masti koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, orasima i sjemenkama, također, je pozitivno povezan sa zdravljem srca.

Vid

Lisnato zelenilo i šareno voće i povrće prepuni su luteina i zeaksantina, antioksidanata koji su vitalni za dobro zdravlje očiju , a dokazano je da smanjuju rizik od degeneracije makule i katarakte.

Gubitak težine

Studije pokazuju da su dijete koje se temelje na biljkama povezane s nižim indeksom tjelesne mase)i manjom prevalencijom pretilosti i kod odraslih i kod djece.

Prehrana bazirana na biljkama bogata je visoko složenim ugljikohidratima, vlaknima i vodi, što može povećati sitost, koliko se osjećamo puni, i metabolizam odmaranja, brzina kojom sagorijevamo energiju.

Jedenjem biljaka prirodno ćemo i istisnuti ostatak kalorične, guste i prerađene hrane koju jedemo.