Zašto je dobro imati sodu bikarbonu u kući

| Lifestyle |

Soda bikarbona

Soda bikarbona, u svijetu kemije, poznata i kao natrijev hidrogenkarbonat je bijeli prah koji se slabo topi u vodi. U narodu je poznata i kao kućni lijek. Natrijev hidrogenkarbonat odnosno soda bikarbona potrebna je za razne pekarske proizvode, za proizvodnju pjenušavih pića i soda voda, koristi se i u proizvodnji kozmetike, ali korisna je i pri gašenju požara. Soda bikarbona zaista je vrlo korisna jer se koristi u raznim djelatnostima, a mi Vam donosimo zašto ju je potrebno imati u kući i za što Vam sve može poslužiti.
1. Suzbija žgaravicu
Soda bikarbona nije samo kućni lijek za žgaravicu već se koristi i u medicini kako bi neutralizirala višak želučanih kiselina. U kućnoj primjeni, za suzbijanje žgaravice, u pola čaše mlake vode dodajte pola čajne žličice sode bikarbone i promiješajte. Žgaravica će se nestati u vrlo brzom roku od kada ste popili sodu bikarbonu i vodu.
2. Uklanja neugodne mirise
Soda bikarbona korisna je za rješavanje neugodnih mirisa iz usne šupljine. Kako bi otklonili neugodan zadah iz usne šupljine potrebno je napraviti gustu smjesu od sode bikarbone i malo vode kako biste mogli istrljati zube s napravljenom smjesom. Osim neugodnih mirisa iz usne šupljine ona može otkloniti i neugodne tjelesne mirise. Za uklanjanje neugodnih tjelesnih mirisa potrebno je malu količinu sode bikarbone utrljati na sporno mjesto i neugodni mirisi će nestati. Soda bikarbona ne samo da može ukloniti neugodne mirise koje proizvodi ljudsko tijelo već će biti korisna i u uklanjanju neugodnih mirisa iz soba, ali osobito iz hladnjaka. Hladnjak je mjesto gdje se skladišti hrana stoga je razumljivo da hladnjak može poprimiti neugodan miris. Mala količina sode bikarbone, koju stavite u malu posudicu i ostavite u hladnjaku, bit će dovoljna za uklanjane neugodnih mirisa iz hladnjaka.
3. Suho pranje kose
U žurbi ste i nemate vremena oprati kosu, a potrošili ste omiljeni šampon za suho pranje no ne morate očajavati jer soda bikarbona je prirodna, a ujedno i zdravija verzija suhog šampona. Malo sode bikarbone pospite po tjemenu, utrljajte i zatim počešljate. Efekt će biti isti kao da ste koristili suhi šampon, samo što je soda bikarbona jeftinija i prirodnija. Ako pak Vašoj kosi fali volumena i u tome Vam soda bikarbona može pomoći. Sodu bikarbonu dodajte u šampon i promiješajte te operite kosu s mješavinom šampona i sode bikarbone.
4. Izbjeljuje zube
Uklanja neugodan zadah, njeguje usnu šupljinu, smanjuje krvarenje desnih, ali i izbjeljuje zube. Sve su ovo benefiti koje soda bikarbona može učiniti za Vas, ako ćete ju koristiti svaki dan. Od sode bikarbone i malo vode potrebno je napraviti gustu pastu s kojom ćete njegovati svoju usnu šupljinu.