Zašto je dobro da dijete odraste uz kućnog ljubimca?

| Lifestyle |

Nije nikakva novost da druženje s kućnim ljubimcima čovjeka oslobađa stresa, no nova studija dokazuje da povezanost i igra djece sa psima djeluju pozitivno na kasniji emocionalni i socijalni razvoj djeteta.

Čak 23 posto djece koja odrastaju uz kućnog ljubimca, posebno uz psa lakše će se suočavati sa socijalnim, emocionalnim i društvenim izazovima nego djeca koja ne posjeduju ljubimca. Zaposlenici Sveučilišta u Australiji proveli su istraživanja na oko 1.700 djece u dobi od dvije do pet godina, čiji su rezultati bili zapanjujući.

Naime, djeca koja su odrasla u domu u kojem živi i kućni ljubimac imaju manje šanse za razvijanjem antisocijalnog oblika ponašanja, puno jednostavnije će ostvarivati interakciju sa svojim vršnjacima te su veće šanse da postanu obazriviji i promišljeniji.

“Naša istraživanja dokazuju da vlasništvo nad psima, ali i druženje i igra s njima uveliko pozitivno utječu na razvoj i dobrobit djeteta. Šetnja, briga o psu i povezanost s ‘čovjekovim najboljim prijateljem’ zasigurno pospješuje društveni i emocionalni razvoj djeteta. Prisustvo obiteljskog psa povezano je s mnogim pozitivnim oblicima ponašanja i jednako pozitivno utječe na mlađu i stariju djecu”, istaknuli su stručnjaci spomenutog Sveučilišta.

Čak 74 posto djece koja se igraju ili odrastaju uz obiteljske pse vrlo vjerojatno će biti pažljiviji i obazriviji prema drugim osobama, zaključak je navedenog istraživanja.