Zašto biste trebali voditi dnevnik?

| Lifestyle |

Zašto biste trebali voditi dnevnik?

Iako bi to mogli u vam probuditi mnogo osnovnoškolskih i/ili srednjoškolskih uspomena, vođenje dnevnika može vam pomoći u poslovnom svijetu. Prema nedavnom članku objavljenom u službenom časopisu harvardske poslovne škole, vođenje dnevnika je najjednostavnija tajna koja vas može pretvoriti u izvanrednog vođu.

Obrazloženje je iznimno jednostavno – odavno je poznato da je promišljen odraz kojeg planiramo iznimno važna praksa za daljnje poboljšanje i uspjeh. To znači da bilježenje određenog ponašanja u tom trenu ne djeluje kao nešto što je važno, no retrospektivno promatranje ponašanja može nas naučiti mnogočemu te nas upozoriti na moguće buduće (ponovljene) pogreške. Izvanredne vođe moraju imati ove karakteristike: predviđanje mogućih situacija prije svih, razumijevanje sadržaja prije svih i djelovanje prije svih. Iako ove sposobnosti zvuče pomalo kao sastavni dio „nadljudi“, pisanjem dnevnika takvo je što doista moguće izvesti.

Kako biste iskoristili sve prednosti vođenja dnevnika, morate pratiti neke smjernice.

  • Pronađite mirno mjesto gdje vas neće ometati dok pišete.
  • Stvorite si dnevnu rutinu koja obuhvaća određeno mjesto i vrijeme (minimalno 15 minuta) pisanja dnevnika. 
  • Zapisujte kombinaciju što vam se danas s odgovorima na „okidač“ pitanja poput „Kako se osjećam trenutno?“, „Koja je najčudnija ideja, knjiga, zabava za koju sam čula/čuo u posljednjih 24 sata? I što mi se (ne) sviđa u tome?“, „Kako bi se mogla ideja razviti?“.

Zapisivanjem naših jedinstvenih perspektiva, iskustava, pogleda i ideja, mi učimo i razvijamo se dublje nego što bismo se bez zapisivanja. Istražujući nove ideje slobodno i bez osuda, dajemo im prostor za razvoj i rast.

Zašto biste trebali voditi dnevnik?