Zašto biste trebali više čitati?

| Lifestyle |

Instagram/@revolve

Ludima je često teško krenuti čitati knjigu, a kamoli dovršiti je.

Čitanje knjige zahtijeva vrijeme i koncentraciju, dvije su rijetkosti u našem svakodnevnom životu.

U današnjem užurbanom načinu životu, brza čitanja, poput ažuriranja vijesti i članaka za kratko odvraćanje pozornosti od problem, mogu biti jedino čitanje za koje imamo energije. No, ne biste trebali dozvoliti da vas ovaj način  razmišljanja odvoji od čitanja knjiga tijekom odmora. Izvrsna knjiga može vaš odmor učiniti još nezaboravnijim. Uvijek ćete pamtiti gdje ste bili kad ste čitali određeno štivo.

Čitanje vas otvara iskustvima drugih i omogućuje bijeg iz vašeg vlastitog uma. Studije sugeriraju ono čak stvara empatiju buđenjem svijesti, proširivanjem perspektiva i proširivanjem mašte.

Ljudski gledano, nema većeg učitelja, većeg terapeuta i većeg iscjelitelja duše od dobre knjige.

Život nam često smeta u pronalasku vremena za čitanje. Umjesto da svoje slobodno vrijeme provodite gledajući televiziju, probajte čitati jer upravo čitanje će vam pomoći shvatiti određene životne situacije na bolji način. Osim toga, odvojit će vas od zamornih plavih svjetala elektroničkih aparata koji imaju loš utjecaj na vaše zdravlje. Pomoći će vam i zdravstveno i da proširite vokabular i vlastito shvaćanje životnih situacija.

Ljudi koji čitaju suočavaju se s manje svakodnevnog stresa, imaju manje problema s nesanicom, osnažuju funkciju svoga mozga te uz pomoć čitanja poboljšavaju pamćenje i sposobnost razmišljanja.

Znanstveno je dokazano da je čitanje jedna od najuspješnijih metoda za liječenje depresije te da pomaže u ostvarenju životnih ciljeva i svladavanju prepreka.

Zato sljedeći put kada nađete slobodnog vremena umjesto da u ruke uzmete svoje mobilne telefone, posegnite za nekim romanom i počnite čitati.