Zašto biste trebali prestati tipkati, već zapisivati?

| Lifestyle |

Notebook, smartphone i bilježnica

Rukopis je pomalo izgubljena umjetnost na koju smo gotovo potpuno zaboravili. Uostalom, većina nas vjerojatno provodi većinu vremena tipkajući po smartphoneima i računalima, a ne pišući rukom ljubavna pisma krasopisom i perima. I iako smo gotovo iskorijenili sve dobre strane pisanja, ispada da postoji više razloga zašto biste trebali naoštriti svoje olovke i nabaviti bolje kemijske ili nalivpera.

Prema studiji sveučilišta Princeton i UCLA-a, studenti koji rukom pišu bilješke nadmašuju one koji se koriste svojim računalima. Dok studenti često radije pišu bilješke na laptopu (bilješke s predavanja na laptopu pišu 33 riječi u minuti, dok je ih rukom pišu samo 22 riječi u minuti), produženo vrijeme i malo drugačija potrošnja energije dok pišemo umjesto tipkamo, zapravo bolje zadržava informacije u mozgu i olakšava dublje razumijevanje predstavljenih koncepata.

Obrazloženje koje slijedi iz istraživanja dokazuje da jednostavnost tipkanja potiče studente isključivo na prepisanje onoga što je čuju od riječi do riječi. To ne dopušta nikakav stvarni angažman i razmišljanje o temama izvan obične transkripcije. S druge strane, pisanje potiče zapisivača da analizira ideje, parafrazira kako bi dobio relevantne informacije te se promišljenije bavi s dobivenim materijalom.

Čak i ako više niste student, rezultati ukazuju na stvarne prednosti bilježaka umjetsto zapisivanja i tipkanja po suvremenoj tehnologiji. Plus, imate opravdan razlog kupovati bilježnice i rokovnike.