Zašto bi trebali imati manje prijatelja?

| Lifestyle |

Instagram / @emily_luciano

Kvaliteta umjesto kvantitete, a sada je i znanstveno dokazana. Donosimo vam razlog zbog kojega je dobro imati samo mali krug prijatelja. 

Na prvu možda zvuči smiješno. Zašto bi bilo bolje imati manje prijatelja? Čak od školskih klupa, oduvijek je bio slučaj da su najpopularniji učenici imali velik krug prijatelja, a onda kada smo odrasli, opet oni ''cool'' ljudi imaju velik krug prijatelja.

No, nedavna studija iz SAD-a zaključila je kako veliki krug prijatelja baš i nije tako dobar za nas.

Dugogodišnja studija objavljena u američkom časopisu Child Development, pratila je 170 mladih od 15. do 25. godine života. Glavni naglasak studije je bio na prijateljstvu te tjelesnom i psihičkom stanju ispitanika. Krug prijatelja s kojim su se ispitanici družili bio je u centru pažnje. Ispitanici su morali dati informacije o svojim bliskim i povjerljivim ljudima u životu, kao i informacije o interakciji s njima.

Instagram / @ohhcouture

Iz tih informacija, istraživači su procijenili moguće znakove depresije, anksioznosti, samopoštovanja i važnosti društvenog prihvaćanja.

Rezultat istraživača bio je iznenađujući. Najpopularnija djeca škole s velikim krugom prijatelja, nažalost nisu nužno vodila sretnije živote u odrasloj dobi. Štoviše, pokazalo se da tinejdžeri koji u dobi od oko 15 godina imaju manji broj, ali dubljih prijateljstva, kasnije su rjeđe trpjeli od depresije.

Isto tako, manje omiljeni učenici u školi kasnije su imali veće samopoštovanje te su imali daleko manji problem od socijalne fobije.