Zašto 1.svibnja slavimo Praznik rada?

| Lifestyle |

 

Pixabay

1.svibnja slavimo Praznik rada. Znate li zašto ?

U Hrvatskoj je 1.svibnja prvi put obilježen još 1890. godine.

U spomen na velike radničke prosvjede koji su se održali u Chicagu 1. svibnja 1886. godine taj datum se diljem svijeta obilježava kao Međunarodni praznik rada.

Zamah industrijalizacije u 19. stoljeću obilježio je nemilosrdno iskorištavanje mase radnika od vlasnika i poslodavaca što je rezultiralo pojavom radničkih pokreta.

Vrhunac se dogodio 1.svibnja 1886. u Chicagu kada je na ulice izašla masa od oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Vlast je na prosvjednike poslala jake policijske snage te je izbio žestoki sukob pri čemu je šest radnika ubijeno, a njih pedesetak ranjeno. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su na sud i osuđeni ili na smrt ili na dugogodišnji zatvor.

Tri godine kasnije na prvom kongresu Druge Internacinale odlučeno je da će se svakog 1. svibnja održavati prosvjedi sve dok radnici ne dobiju svoja prava. Već od sljedeće godine taj dan se slavi kao Međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

U Hrvatskoj je 1. svibnja prvi put obilježen još 1890. godine kada su radnici također tražili prava sažeta u zahtjeve tri osmice. U Zagrebu je održano niz skupova i prosvjeda, a najveći je održan u zgradi Hrvatskog doma gdje su govornici naglašavali: “Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi”.

U neovisnoj Hrvatskoj 1996. godine Sabor je donio odluku da je 1. svibnja neradni dan koji se obilježava kao praznik pod nazivom Blagdan rada, a to je izmijenjeno 2001. godine kada je službeni naziv izmijenjen u Praznik rada.