Zahvalite majci na vlastitoj inteligenciji

| Lifestyle |

Osim hrabro otrpljene boli pri porodu, naše su majke zaslužne za još jednu veoma bitnu stvar u našim životima - našu inteligenciju. Prema novom izvješću Psychology Spota, majke su prvenstveno odgovorne za prenošenje obavještajnih gena koji idu ravno u moždanu koru. Geni s očeve strane u međuvremenu, igraju ulogu u limbičkom sustavu.

"Mi znamo da inteligencija ima nasljednu komponentu, ali sve do prije nekoliko godina mislili smo da genetsko nasljeđe jednako ovisi i o ocu i o majci", objašnjava Jennifer Delgado iz Psychology Spota. "Međutim, nekoliko studija pokazalo je da djeca imaju veću vjerojatnost da će naslijediti inteligenciju od majke jer se obavještajni geni nalaze na kromosomu X."

Delgado se referira na Roberta Lehrkea, psihologa čija opsežna istraživanja o genetici i inteligenciji potkrijepiti ideju da većina dječje inteligencije ovisi o X kromosomu (žene imaju dva). Također je važno znati da je samo 40% do 60% inteligencije je nasljedno - okoliš, odgoj i roditeljski stilovi i dalje igraju važnu ulogu u određivanju intelektualnog razvoja djeteta.