Zagrebački obrtnici pomažu Zagrebu – 50 timova na terenu

| Lifestyle |

Odmah nakon jakih potresa koji su pogodili Zagreb 22.ožujka, Obrtnička komora Zagreb (OKZ)  u dogovoru s Gradom Zagrebom i njegovim Stožerom civilne zaštite, na sebe je preuzela brigu oko logistike i organizacije timova koji pomažu stradalima. Radi se o timovima noćne smjene Hitne pomoći, Civilne zaštite Grada Zagreba te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čiju logistiku vode djelatnici OKZ-a dokle god bude za tim potrebe tj. do potpune sanacije šteta i povratka u normalan život.

U 50 timova koji obilaze stambene i građevinske zgrade i kuće nalazi se preko 200 statičara, inženjera građevinarstva, građevinskih stručnjaka te volontera – naših obrtnika koji pomažu u procjenama stanja građevina. S obzirom na to da je veliki broj stambenih objekata teško oštećen, u većini je onemogućen normalni boravak. 

Donacijom pomažemo svojim sugrađanima, ali i obrtnicima koji su u ovom potresu teško materijalno nastradali. Ponosni smo što smo među prvima mogli uskočiti Zagrebu kada mu je najpotrebnije, kao što je i Zagreb puno puta pružio ruku nama obrtnicima kada je to nama trebalo.“, izjavio je predsjednik OKZ-a Mirza Šabić.

Sredstva u iznosu od 50.000 kn donirana su na zajednički račun Grada Zagreba za pomoć saniranja posljedica potresa.

Humanitarna akcija pomoći stanovnicima Čučerja

Obrtnička komora Zagreb je zajedno sa Udruženjem obrtnika grada Zagreba, Udruženjem obrtnika Zelina te Udruženjem obrtnika Ivanić Grad prikupila osnovne prehrambene i higijenske potrepštine za ugrožene sugrađane u Čučerju koji su stradali u potresu. Humanitarnoj akciji su se odazvale i tvrtke:
• Violeta d.o.o. s higijenskim potrepštinama,
• EURO-MILK d.o.o. s mliječnim proizvodima,
• Gotes d.o.o. s tjesteninom te
• Kraljevski kolači by Pekarna Kralj s pekarskim proizvodima, kojima se prikupilo više od 300 kg hrane i nekoliko kombija raznih artikala koje su danas predsjednik OKZ-a

Mirza Šabić s predsjednikom Udruženja Antunom Trojnarom i potpredsjednikom Udruženja Ivicom Zanettijem dostavili potrebitima u Čučerju. Obrtnici u tekstilnoj djelatnosti prikupili su i tekstilne potrepštine za osobe koje su ostale bez svoje imovine, a hranom se opskrbljuju i timovi noćnih smjena Hitne pomoći, HZJZ-a i Stožera Civilne zaštite.

„Zahvaljujemo svima koji su se uključili u ove humanitarne akcije, od naših obrtnika do svih tvrtki koje pomažu u ovim teškim vremenima. Pozivamo sve koji mogu izdvojiti svoje vrijeme, rad ili proizvode da pomognu našim sugrađanima kako bi se što prije vratili u normalan život.“, izjavio je predsjednik Udruženja Antun Trojnar.

Tijekom proteklog vikenda, u akciji OKZ-a i INA-e, dopremljen je i kontejner najpotrebitijim obiteljima u Čučerju kojima su kuće srušene u potresu te su ostali bez sigurnog rješenja za stanovanje. Obrtnicima je poznato kako je važno primiti pomoć u trenutku kada je najpotrebnija, stoga se nastoje odazvati gdje god je pomoć potrebna.

Nastavno na izvanredne okolnosti u Republici Hrvatskoj uzrokovane širenjem koronavirusa te uslijed poteškoća u opskrbi medicinskom opremom, dezinfekcijskim sredstvima i drugim potrebitim materijalom, Komora je putem svih svojih kanala pozvala obrtnike i poduzetnike koji su u mogućnosti proizvesti i/ili dobaviti opremu i materijal za potrebe Nacionalnog stožera civilne zaštite da se uključe i pomognu.

Obrtnička komora Zagreb nastavit će s potporom i pomoći svima kojima je to potrebno kako bi zajednički obnovili Grad