Uživajte u suzama Sv. Lovre

| Lifestyle |

Suze Sv.Lovre
Suze Sv.Lovre

Svi mi koji smo se nekad našli sredinom kolovoza na moru znamo da je kolovoz mjesec zvijezda padalica. Ako navečer legnete na plažu, vidjeti ćete ih tijekom noći barem dvadesetak i to ako i ne gledate pažljivo. Svaka zvijezda padalica za nas je jedna želja, a želja imamo puno i zato sljedećih pet noći provedite na plaži.

Danas već svi znamo da su Perzeidi poznatiji kao „Suze Sv. Lovre“ - godišnje kiše meteora koje su najuočljivije upravo sredinom kolovoza. U narodu ih zovemo suze Sv.Lovre jer se događaju oko samog Lovrenčeva koji je 10.08. Ove godine suze Sv. Lovre već su vidljive od 17. srpnja, a moći će ih se uočiti sve do 13. kolovoza, vrhunac će doživjeti u noći s 12. na 13. kolovoz i to odmah nakon ponoći kada Zemlja prolazi kroz najgušći dio perzeidskog potoka. Tada ćemo biti okrenuti točno tako da atmosfera iznad nas kupi meteore poput vjetrobrana na autu u kojeg se zabijaju kukci prilikom vožnje. Ove godine će nam i Mjesec biti naklonjen jer nije pun, a nadamo se da će nas i vrijeme poslužiti.

Sam potok nastaje nakon što komet 109P/Swift-Tuttle prolazi blizu Sunca te za sobom ostavlja komadiće stijene i prašine koji ga slijede po njegovoj eliptičnoj orbiti oko Sunca. Kada Zemlja prolazi kroz te ostatke, oni izgaraju u gornjim slojevima atmosfere i tako nam svake godine priređuju ovaj spektakularan nebeski događaj. Ovaj događaj dobio je ime po Sv.Lovri kojeg su Rimljani 285. godine mučili i spalili. Dan Sv. Lovre obilježava se na dan njegove smrti 10. kolovoza, a obilje zvijezda padalica koje se vide svake godine, vide se najintenzivnije između 8. i 14. kolovoza te su postale poznate kao “vatrene suze” svetog Lovre.

Što drugo reći, osim da taj dan planirate biti na nekoj neosvijetljenoj plaži, sa svojim dragim/dragom pod rukom, uz bocu vina i slijedi vam ispunjenje stotina želja koje ćete poželjeti, naravno, do sljedećih suza Sv. Lovre. Ukoliko i niste na godišnjem odmoru i nemate plažu u blizini, svejedno zavalite se na balkon ili terasu i dajte si oduška... Zamislite i poželite da ste na odmoru, tko zna, možda vam se već sutradan želja i ostvari...