Trkači Djeda Božićnjaka protrčali centrom Zagreba

| Lifestyle |

Zagreb Advent Run 2017.

Najbolji Advent u Europi dobio je i sportsku atrakciju, trkačku utrku na 5 i 10 kilometara "Zagreb Advent Run 2017."

Tisuću i petsto trkača s kapicama Djeda Božićnjaka, kostimiranih u sobove, vilenjake i druge likove iz božićnih priča protrčali su jučer središtem Zagreba na utrci Zagreb Advent Run. Najbolji Advent u Europi tako je dobio i svoju prvu sportsku atrakciju, trkačku utrku na 5 i 10 kilometara.

U fantastičnoj atmosferi zagrebačkog Adventa trkači su uz zveckanje zvonaca na kapicama krenuli sa starta pred hotelom Westin točno u 10 sati i protrčali kroz čarobni Zrinjevac i drugim ukrašenim gradskim ulicama. Uz povike navijača lakše su se gazili kilometri, a osobito je vruće bilo u navijačkim zonama u Ilici, iako je vanjska temperatura u ovo sunčano jutro bila ispod nule.

Pobjednik utrke na 5 kilometara je slovenski trkač Aleš Zver s vremenom 16 minuta i 34 sekunde, a u ženskoj konkurenciji na istoj relaciji najbrža je bila hrvatska trkačica Anda Tomaš s vremenom 19:24. Na 10 kilometara najbrži su bili hrvatski trkači, od muškaraca Ivan Maletić s vremenom 33:55, a od žena Sanja Grgić s vremenom 42:16.

Zagreb Advent Run 2017.
Zagreb Advent Run 2017.

Trkače je na startu pozdravio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Madžar, savjetnik predsjednice za sport i zdravstvo. Među trkačima i navijačima moglo se vidjeti i brojne poznate osobe, poput televizijske voditeljice Nevene Rendeli koja je utrku trčala zajedno sa suprugom, dok je trkače navijanjem podržala i Doris Pinčić Rogoznica.

Utrka je osim zabavnog imala i zdravstveni karakter – liječnici iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ sudionicima i građanima mjerili su krvni tlak i razinu šećera u krvi te ih savjetovali o zdravlju. Voditeljica Štamparovog Centra za preventivnu medicinu prim.mr.sc. Branislava Resanović rekla je: „Došli smo podržati ovu hvalevrijednu akciju. Doveli smo i kinezologa i nutricionisticu, a neki od naših djelatnika su aktivni sudionici tvrtke. Dolazimo iz preventivne ustanove i naš moto je 'Ono što radiš to trebaš i živjeti!'. U ovim božićnim danima želimo poručiti da se družiti treba, stolovi trebaju biti puni i obitelji trebaju biti na okupu, ali valja pronaći zlatnu sredinu u svemu. Ne treba zanemariti tjelesnu aktivnosti i pravilnu uravnoteženu prehranu.“

Dijelom sredstava prikupljenih utrkom pomoći će se rad udruge roditelja djece oboljelih od malignih bolesti „Ljubav na djelu“. „Mi kao roditelji djece oboljele od malignih bolesti jako smo ponosni što smo bili dio ovogodišnje utrke, jer Zagreb Advent Run promovira pozitivan način razmišljanja i zdrav život. Zdravlje je svima nama najbitnije.“, poručila je Ljiljana Vuletić, predsjednica Udruge.

Suosnivač organizatora utrke Run Croatia i idejni začetnik Zagreb Advent Runa Berislav Sokač rekao je: „Utrka je završila, nastupilo je 1523 trkača, obišao sam stazu biciklom i komunicirao s trkačima, svi su prezadovoljni atmosferom. Iduće godine radimo još veći event, mislim da smo podigli standard za ovakve utrke. Opravdat ćemo to u idućoj godini i organizirati još bolju utrku.“

Millenium promocija (MPR+), vodeća hrvatska agencija za integrirano tržišno komuniciranje i odnose s javnošću, ove je godine suorganizator Zagreb Advent Runa. „Millenium promocija je još početkom dvijetisućitih organizirala Advent u Zagrebu ispred Cibone, to je bio jedan početak tog trenda organiziranih adventskih događanja na otvorenom. Oduvijek naginjemo tome da kroz Advent radimo humane stvari. Kad smo upoznali ekipu iz Run Croatije shvatili smo da činimo odličan spoj te da zajedno možemo organizirati utrku koja je na svjetskoj razini, koja ima humanitarni karakter i koja će u ovo vrijeme Adventa promovirati darivanje te zdrav način života.“, poručio je predsjednik Uprave MPR-a Mario Petrović.