Triatlon, izazov, utrka Half Ironman

| Lifestyle |

Kao što je najavljeno prije mjesec dana, napisati ću kolumnu, a to će biti roller coaster. Na red je stigla prva vožnja koja vas vodi u svijet triatlona ili plivanje + bicikl + trčanje u jednom, za one koji ne znaju.

Malo o triatlonu mojim riječima... Prve utrke su se održavale u Francuskoj 1920. godine s nešto malo plivanja, bicikliranja i trčanja. No prava spika počinje 1978. godine na Havajima, kada je na Waikiki beach-u održan prvi ''IRONMAN''. Do toga je došlo jer su tri  sportaša: plivač, biciklist i trkač raspravljali tko je fizički spremniji i tako su zaključili - hajdemo mi sva tri sporta spojiti u jedan pa da vidimo tko je baja / frajer :) Odredili su dužinu plivanja od 3,8 km, za  bicikliranje 180 km i trčanje 42 km. Prvi pobjednik Ironmana je bio Gordon Haller.

Za štrebere koji žele znati detalje evo linka: /kratka-povijest-triatlona/

Da se mene pita, triatlon bi bio u vrtićima, školama i fakultetima obavezan predmet umjesto tjelesnog!

Da bi vam bolje približio i dočarao čari triatlona, ispričat ću vam svoju priču koja je počela sa surfanjem po Facebooku :)

I tako ja surfam, skrolam, lajkam, komentiram i izađe mi link triatlonskog kluba ''SWIBIR'' pod naslovom ''Postani triatlonac - prijavi se u izazov,  završi Poreč triatlon HALF IRONMAN dužinu.''.

I normalno klik na link i prijava, nisam ni trenutka razmišljao jer sam se cijeli život bavio sportom. Prvotno sa surfanjem, pa trčanjem i bicikliranjem, planinarenjem,  teretanom itd.,  no rekao sam ovo bi mogla biti kruna moje sportske karijere ...ili možda početak nečeg novog...

Za par dana bio sam pozvan na razgovor, prošao prvi krug, pa drugi i treći što je značilo da sam bio izabran za izazov s još pet kandidata.

Tri cure: Maja Krčelić, Petra Kulić i Sunčica Frković, te dva dečka: Filip Žic i Joško Klisović.

Slijedilo je upoznavanje s trenerima: Željka Šaban, Miličići Cole i Žic - koji su svi završili Iron man ( moja trenerica čak sedam puta ) te raspored treninga i obaveza .

Prvo smo morali obaviti liječnicki pregled i onda pregled u kliniku ''Kaliper'' kod poznate doktorice Nataše Desnice, gdje su nas testirali na izdržljivost, količinu udisaja itd. SLIKE KALIPER Nakon toga smo dobili aplikaciju ''Training peaks'' s rasporedom treninga. 

Drugo za sve to potrebna je i sportska oprema za koju su se pobrinuli sponzori koji su prepoznali ovaj izazov kao odličnu promociju sporta i zdravlja prije svega, te su nas opremili sa sportskom opremom. Za to im VELIKO HVALA.

To su bili:

  1. Višnji Ivanović Opačić ,''ARVIO sport'' na ''Speedo'' opremi za plivanje,
  2. Kristijan Keindl, ''Keindl sport'' na ''Cube'' biciklu i opremi i ''Runing Gateu'' na ''Saucony'' tenisicama.

Nakon svega toga krenuli su treninzi, imali smo već zakazane prve utrke na Jarunu u 5. i 6. mjesecu: sprint triatlon, olimpijski triatlon i štafetni triatlon tako da nije bilo vremena za zaj.... u. U međuvremenu moja trenerica je bila pobjednica ''Red Bull wingsa'' sa pretrčanih 44 kilometra . 

Prva utrka ''sprint triatlon'' mi je bila trema i nervoza ali uspješno odrađena, olimpijski je već nešto ozbiljniji bio po dužini - no završen je i on uspješno. Slijedilo je radno ljeto puno svakodnevnih treninga po vrućini sparini .... 

Nakon ljeta u Zagrebu finalne pripreme i jaki treninzi

( ono kad ti je trening polumaraton 21 Km :) 

I napokon utrka  15. listopada 2017. godine ''Half Ironman Poreč 2017.'' !

Stigli smo u petak navečer, smjestili se u apartmane, malo se družili i naravno imali 100 pitanja: što ,kako, gdje i kada .

Subota je bila dan za trening, upoznavanje bike i trkačke staze i pogled na bove oko koji se pliva, prijava na utrku i preuzimanje brojeva,  priprema opreme i upoznavanje s pravilima tranzicija i zone promjene discipline - i šecer na kraju pad preko bicikla.

Dan D to jest dan utrke.

Nervoza je trajala cijelu noć, projekcije i vizualizacija u glavi  prije utrke na repeat sve govori sa sam u 5:20 išao na wc i od tada su krenule pripreme. U 6:20 smo bili u zoni gdje smo odradili finalnu kontrolu opreme. 

8:00 start utrke Žene

8:05 skačem u more da se malo zagrijem no izlazim van još vise smrznut :) magla i hladno - sudnji dan.

8:15 početak utrke, ulazak u veš mašinu s ostalim trkačima, slijedilo je 1900 m plivanja, u toj vesmasini dobiješ lakat nogu, u glavu, potope te, grebu – svašta, pa sam se odlučio plivati s vanjske strane te vešmašine uz žrtvu sa sam umjesto 1900 m otplivao 2300 :) Jbga ziher je ziher, no moram pohvaliti kolegu iz izazova Filip Žic koji je prvi izašao iz mora od svih 400 natjecatelja  bravo majstore ! ( 14 god profi plivač #samokazem :) link na vešmašinu 

Nakon 2,3 km i 43 min plivanja slijedi bicikliranje od 90 km. Bilo je hladno za popizditi pogotovo nakon hladnog mora. Na biciklu sam proveo 3:30:33 h, bilo je naporno borba sa samim sobom, cesta skliska, magla, vjetar ono sudnji dan - falila je samo kiša....slike izlaz iz mora i bicikl

Ulazak u tranziciju sam jedva dočekao, jer mi se pišalo od samog početka, pa sam to obavio, presvukao se u tenisice i krenuo na polumaratonsko trčanje od 21 km.

Na 21 km križnog puta krenuo sam dobro, dobio upute od trenerice -  razvedrilo se sunce i zasjalo je punom snagom. Moja ljubav Ana je bila uz mene, navijala i bodrila me, njene riječi potpore bile su mi u glavi. Trčanje prvih četiri kruga po 5 km, sve je dobro išlo do 11 km kad je tijelo jednostavno počelo otkazivati, umor i još veći umor su bili tu,  no sve je u glavi kako je rekao moj učitelj Govind Puri - uživaj u utrci i idi prema svojim mogućnostima jer ti to MOŽEŠ.  I tako je i bilo, glava je preuzela komande i krenuo sam dalje na 15 km, gdje je proradio kvar glave ( odjel psiha ), slomio sam se i počeo plakati, stao sam pored Ane - zagrlio je i plakao 5 min. Nakon njenih riječi i čvrstog zagrljaja, krenuo sam s osmjehom dalje prema 19 km. Prije kraja na okrepnoj stanici sve je otkazalo, volonter prijatelj Ironman Zdravko Malezija daje mi Coca colu & bananu i kaže hajde buraz još malo stisni .... ta 2 km stišćem, smijem se, plačem i borim sa sobom i mojim demonima, glavom tijelom umorom - ono pred poginuće 500 m prije cilja (video

Čeka me Ana, čujem muziku, vidim semafor - uspjet ću ispod sedam sati završiti utrku .

Ulazak u cilj: ponovno rođenje, dočekuje me trenerica Željka, stavlja mi finišersku medalju oko vrata, grlim ju i plačem .... kolege iz kluba čestitaju ... osjećaj je neopisiv!  I dalje plačem i smijem se .... USPIO SAM - 6:57:05 - prvi HALF IRONMAN je moj !

Ovo je prilika da se zahvalim mojoj trenerici Željki Milčic koja je uspjela neposlušnog tvrdoglavog konja/vepra spremiti da završi utrku! I Trenerima VLADIMIR ŽIC I Vinko Vrebac COLE

Hvala Marku Miličiću, njenom mužu za odličnu organizaciju i koordinaciju nas izazivača!

Hvala i bravo mojim: Maja, Petra, Sunči, Joško i Filip izazovcima !

Hvala svim divnim volonterima i klupskim kolegama na utrci, što su navijali za nas, brinuli se o nama i motivirali nas! Divno je biti clan SWIBIR obitelji

I hvala mojoj ljubavi ANI - najvećoj podršci što je u ovih osam mjeseci bila uz mene. trpjela me, bodrila, natjeravala da treniram i vjerovala da ću uspjeti !

Dragi SVI još jednom VELIKO grupno HVALA od srca !

SVE SLIKE IZAZOVA MOŽETE POGLEDATI NA FACEBOOKU!