Zimska idila bajkovitih Plitvičkih jezera

| Travel |

Mađarski fotograf Tamas Toth iz Budimpešte nedavno je sa svojim prijateljima odlučio otići na spontano fotografsko putovanje koje ih je odvelo do našeg najvećeg, najstarijeg i najposjećenijeg nacionalnog parka - zaleđenih Plitvičkih jezera. Zimska idila našem prirodnom blagu stoji fantastično, a sam Tamas to je itekako prepoznao te odlučio zabilježiti ovim fantastičnim fotografija koje možete vidjeti u našoj galeriji.

Photo by Tamas Toth

O Plitvičkim jezerima bismo svakako trebali znati osnovne informacije: ona se sastoje od 16 jezera koja su smještena na području između Male Kapele i Plješivice u Lici, a sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti samog parka u kojem izvire rijeka Korana.

Photo by Tamas Toth

No, ono što možda manje znamo jest legenda o Plitvičkim jezerima. Na nekim kartama taj se dio Hrvatske još uvijek naziva Vražjim vrtom zbog svojeg položaja i povijesti. Prema legendi, Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje čeznuli su za kapljicom vode pa se tako narod molio i molio. Tada se u dolini pojavila Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom te se smilovala narodu - uz jak vjetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala dugo, sve dok razina vode nije narasla dovoljno kako bi kreirala jezera.

Više fotografija pogledajte ovdje.

Photo by Tamas Toth