Vodič za kupnju jedinstvenih i zabavnih suvenira koji će oduševiti svakog

| Travel |

Kako odabrati prave suvenire za prijatelje? iako se čini jednostavno, ponekad je to pravo malo minsko polje
Postoje oni koji vole magnetiće, privjeske za ključeve, šalice i slične predmete kojima se najčešće okrenemo u potrazi za suvenirima koje ćemo pokloniti svojim bližnjima nakon što se vratimo s putovanja. Ali svi imamo prijatelje koje takve stvari ne vesele, ali ipak ih želite razveseliti nekom sitnicom koja će im pokazati kako ste i u danima najbolje zabave ipak mislili na njih. Najbolje je da tome pristupite opušteno bez puno razmišljanja jer ćete u razgledavanju zasigurno pronaći nešto što će vas samo od sebe podsjetiti na osobu kojoj poklon tražite. Ako se to pak ne dogodi evo nekoliko pravila koja će vam pomoći da kupite sjajne poklone, a da pritom ne potrošite cijeli džeparac koji ste namijenili za putovanje. Kod kupnje suvenira pokušajte pronaći jedinstvene predmete i stvarčice, koje su specifične za tu regiju i održavaju tradicije drugih kultura.


Jedno od najboljih rješenje je da kupite nešto jestivo. Jedna od stvari koje svi vole istražiti na putovanjima su hrana i piće. S takvim poklonom jednostavno ne možete pogriješiti, tako im donosite dio kulture mjesta kojeg ste posjetili, a i oni ga imaju priliku kušati ako već nisu. Tako im iz Španjolske naprimjer možete donijeti Sangriju, iz Belgije čokoladu, a iz Turske čaj ili neki egzotičan začin.

Za prijatelje koji vole modu posjetite neku lokalnu tržnicu ili trgovine lokalnih dizajnera gdje se po zaista pristupačnim cijenama mogu naći slatki komadi poput majice sa zanimljivim printom, ili nakit u lokalnom stilu.

Lokalne obrte vrijedi posjetiti bez obzira na suvenire, tamo ćete svašta naučiti, od čega se i zašto određeni predmeti rade, čemu su služili kroz povijest, a čemu služe sada. Osim za prijatelje sigurno ćete pronaći neku stvarčicu koja će krasiti i vaš dom i podsjećati vas na lijepo putovanje.

Umjetnost će oduševit će svakog, pri tome ne mislimo da se iz Francuske vratite s Rodinovom skulpturom, ali postoje svugdje postoje lokalni umjetnici koji svoje slike, crteže ili ilustracije prodaju po nevjerojatno niskim cijenama, a takav vam predmet neće stvarati problem kod pakiranja kovčega za povratak.


Nije rijetkost da pokloni s putovanja godinama skupljaju prašinu i na kraju završe u smeću, zato si dajte vremena pri njegovom biranju i kada već trošite vrijeme i novac na njih neka se isplati. Neka poklon odražava vaše iskustvo s putovanja, bude prilagođen osobnosti i stilu osobe kojoj je namijenjen, autentičan, pronađen na neočekivanom mjestu i praktičan za pakiranje (prilagodite veličinu i težinu kovčegu i propisanoj kilaži). Dajte si vremena, poklone birajte kada bolje upoznate običaje, tradiciju i kulturu.


Da zaključimo, svi volimo darivati i primati poklone, ali poanta je da razveselite dragu osobu, ne da se vi uzrujate i potrošite dragocjeno vrijeme. Neka pokloni budu jedinstveni, ali pristupačne cijene i s ljubavlju kupljeni, tako sigurno nećete pogriješiti.