Travels in Style: "48 sati u Parizu"

| Travel |

48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje

Proljeće je najljepše vrijeme za posjet Parizu i najbolje je da već čitajući ovaj članak počnete razmišljati što ćete spakirati za kratki posjet već sljedeći vikend. Naime, počeli su francuski školski praznici i prošli vikend Pariz je napustilo više od milijun stanovnika, a hotelijeri, restorani, muzeji i ostale znamenitosti s osmjehom na licu dočekuju svakog posjetitelja. Nakon nemilih događaja u Francuskoj u zadnjih par godina u Parizu je osjetno pao broj turista, posebice Amerikanaca te stoga nema gužvi, nervoze, a Francuzi potpuno opušteno uživaju u buđenju proljeća i grad ponovo živi punim plućima.

48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje
48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje
Čak i ako imate samo jedan slobodan vikend uz udobnu obuću i malu pomoć Google karte na vašem mobitelu možete prošetati lijevom i desnom obalom Seine, obići barem jednu aktualnu izložbu, prošetati se od crkve Madelaine po Rue Royale, preko Place da la Concorde, kroz procvale vrtove Jardin des Tuileries do Piramide ispred muzeja Louvre te kroz Place du Carrousel prema mostu Pont Neuf gdje se možete spustiti do obale rijeke Seine (Quai de Seine) koja je nedavno zatvorena samo za pješake i već je postala omiljeno šetalište Parižana s prekrasnim pogledom na most Pont des Arts, u daljini na Eiffelov Toranj koji je 1889. na Svjetskom sajmu samo privremeno postavljen, ali je ostavljen i ubrzo je postao simbol Pariza. Pogled zatim privlači La Conciergerie na Ile de la Cite, nekoć kraljevska rezidencija, kasnije zatvor, a danas je možete i posjetiti. Za lijepog dana na šetnjici se traži mjesto više za odmor na travnjaku uza zid, na drvenim klupicama ili uz nekoliko stolova malog kafića gdje možete popiti i fino ohlađenu čašicu rosea.
48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje
48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje

Šetnju nastavite preko mosta do crkve Notre Dame čija impozantna gotička arhitektura (12.-14.st.) godišnje privlači više od 14 milijuna posjetitelja čime je ujedno i najposjećeniji spomenik Pariza i Europe. Prijeđite na lijevu obalu i kroz latinsku četvrt s pogledom na Pantheon, uz najpoznatije francusko sveučilište Sorbonne uđite u još jedan od 420 pariških parkova i vrtova Jardin de Luxembourg i odmorite se uz miris ruža s pogledom na baroknu Luksemburšku palaču. Zaokružite šetnju prolazeći živopisnim ulicama Saint Germaina i popijte kavicu ili uživajte u francuskim specijalitetima na jednoj od terasa kultnih bistroa Cafe de Flore ili Les Deux Magots. U večernjim satima još je uvijek popularan restoran La Societe u kojemu zgodne konobarice privlače poglede hodajući u štiklama kao po modnoj pisti uz ritam lounge glazbe s pomno odabrane top liste raspoloženog DJ-a. Budući da je Francuzima kvaliteta hrane ipak na prvom mjestu, menu prati današnje trendove pa bilo da ste vegani, vegetarijanci, mesoljupci ili jednostavno ljubitelji fine hrane pronaći ćete nešto po svom ukusu.

48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje
48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje

Jedan od kvartova koji je metroom dobro povezan s centrom Pariza i znamenitostima, a nudi povoljniji smještaj od desne obale i više se osjeti pariška svakodnevnica s malim dućanima, tipičnim francuskim pekarama, prodavaonicama sireva, vina i delikatesnih proizvoda je Montparnasse. Ako se odlučite na smještaj u ovom dijelu grada počnite razgled panoramskim pogledom koji se pruža na Pariz s 210 metara visoke terase smještene 56. katu poslovnog tornja Montparnasse. Od tuda dalje možete prošetati bulevarima Vaugirard i Garibaldi prema Eiffelovom tornju. Pariz je osobito poznat po širokim bulevarima i avenijama za čiji je izgled zaslužan Georges-Eugen Haussmann koji od 1852.-1870. po nalogu Napoleona III bio zadužen za potpuno preuređenje središta grada, a čije ime danas nosi bulevar u kojemu su smještene poznate robne kuće Galerie Lafayette i Printemps. Prekrasne zgrade od bijelog kamena s prozračnim balkonima od crnog kovanog željela i dugačkim francuskim prozorima krase široke pariške ulice pa nije ni čudo što se između ostalim naziva i Gradom svjetlosti.

48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje
48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje

Do Eiffelovog tornja prošećite kroz najveći pariški park Champ de Mars. Ime u prijevodu znači Poljana Marsa, boga rata, jer je u prošlosti korištena za obuku vojnika, a danas je s jedne strane veliki kompleks Ecole Militaire - vojna škola. Ako se želite popeti na Eiffelov toranj pripremite se na čekanje u redu, osim ako ne rezervirate ručak ili večeru u restoranu 58 na 1. katu. Pogled na toranj prekrasan je u svakom trenutku u danu, u kontrastu s plavim nebom, u sumrak kada počinje igra svjetlosti pa sve do kasnih noćnih sati kada vam može poslužiti kao orijentir tijekom romantične šetnje Gradom zaljubljenih. Nastavite šetnju uz Les Invalides, danas ratni muzej Musée de l'Armee i dom za ratne veterane sve do galerije Grand Palaisa u kojoj se povodom 100 godišnjice smrti francuskog umjetnika August Rodina, začetnika modernog kiparstva održava izložba koju možete pogledati do 31. srpnja. Posebno sam bila ponosna na našeg kipara Ivana Meštrovića čija je skulptura Zdenac života izrađena od gipsa izložena uz Rodinove radove.

48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje
48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje

U blizini galerije Grand Palais smjestio se u ulici Avenue Montaigne restoran L'Avenue u kojemu možete često za ručak vidjeti poznate ličnosti, glumce i osobe iz javnog života. Iako restoran ima i vanjsku terasu i dosta stolova na katu uvijek se traži mjesto više, pa je najbolje unaprijed rezervirati stol. Samo nekoliko koraka dijeli vas od najpoznatije francuske avenije Champs-Elysees i pogleda na Slavoluk pobjede, ali prošećite u poslijepodnevnim satima još malo dalje ulicom Rue Royale, popijete kavicu u prolazu Village Royal i nastavite do trga Place de la Madelaine. Ako se odlučite za smještaj u ovom dijelu grada odaberite novo preuređeni hotel Newhotel Roblin u neposrednoj blizini.

48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje
48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje

Aperitivom u baru Hotela Buddha Bar i večerom u opuštajućoj atmosferi Hotela Costes u ulici Rue Saint Honore zaokružite svoju kratku parišku avanturu.
Iznenadila me opuštena atmosfera na ulicama Pariza, a cijeli grad blista u punom sjaju kao da je doživio pravi proljetni makeover! Ne propustite priliku prošetati njegovim ulicama dok još nema ljetnih gužvi i iskoristite popuste na smještaj u hotelima u samom središtu grada. Na odličnim lokacijama možete pronaći od moderno uređenih butik hotela 3*, do hotela 4* i 5* koji su u zadnjih par godina preuređeni kako bi se istaknuli među konkurencijom od više od 2000 hotela u Parizu.

48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje
48 sati u Parizu by Maja i Hrvoje