Top destinacije za uživanje u hrani

| Travel |

Baklava, Istanbul

Gotovo polovica (44%) svjetskih putnika voli otkrivati lokalnu hranu pa je kušanje lokalnih specijaliteta u gastronomskim središtima diljem svijeta poslastica kojoj se brojni putnici iznimno vesele. Više od polovice ispitanika (51%) uživa u lokalnim specijalitetima unutar 24 sata od dolaska na godišnji, a 7 od 10 (69%) već unutar 2 sata od dolaska. Uz tri četvrtine (75%) svjetskih putnika koji tvrde da bi prilikom biranja odredišta za svoje sljedeće putovanje radije odabrali destinacije prepoznatljive po hrani i piću, možemo potvrditi da gastronomska putovanja postaju pravi trend. Užitak otkrivanja i kušanja ukusnih novih jela tijekom putovanja stvorit će predivne nezaboravne uspomene. Booking.com, vodeća svjetska stranica za povezivanje putnika s najvećim izborom nevjerojatnih smještajnih objekata, donosi vam top destinacije za uživanje u hrani po mišljenju milijuna putnika i njihovih recenzija na njihovoj stranici.

Najbolja odredišta za ljubitelje hrane: svjetska gastronomska središta

Među više od 118 milijuna recenzija stvarnih putnika na Booking.com-u, hrana se ističe kao velika strast mnogih te predstavlja središnju temu u brojnim recenzijama. Podaci pokazuju da azijski i južnoamerički okusi zauzimaju najbolja mjesta među deset najboljih odredišta za ljubitelje hrane, a zatim slijede Grčka, Australija i Španjolska. Hong Kong sa svojim slavnim dim sumom, Sao Paulo s brazilskim roštiljem i Tokio, čiji su restorani skupili više Michelinovih zvjezdica nego New York i Pariz zajedno, zauzimaju sam vrh popisa.

Top 25 svjetskih gradova koje Booking.com putnici preporučuju zbog hrane

 

Hong Kong

 

Sao Paulo, Brazil

 

Tokio, Japan

 

Atena, Grčka

 

Kuala Lumpur

 

Melbourne, Australija

 

Bangkok, Tajland

 

Granada, Španjolska

 

Las Vegas, SAD

 

Buenos Aires

 

Singapur, Singapur

 

Varšava, Poljska

 

Porto, Portugal

 

Valencia, Španjolska

 

Firenca, Italija

 

Milano, Italija

 

Sydney, Australija

 

Krakow, Poljska

 

Istanbul, Turska

 

Lisabon, Portugal

 

München, Njemačka

 

Kopenhagen, Danska

 

Sevilla, Španjolska

 

Bruxelles, Belgija

 

Rim, Italija

Hrvatska gastronomska tura: lokalni favoriti

Hrvatska je odavno pozicionirana kao jedna od najkvalitetnijih eno-gastro destinacija, a prema putnicima iz Hrvatske na Booking.com-u najbolji hrvatski gradovi za uživanje u hrani su Zagreb, Zadar i Split. U Zagrebu možete uživati u raznim mesnim specijalitetima, juhama, desertima, ali i u štruklima koji su priznati kao najpoznatiji zagrebački specijalitet od vučenog tijesta punjenog mješavinom domaćeg kravljeg sira, vrhnja i jaja.

Zadar nudi tradicionalna dalmatinska kuhana jela koja se baziraju na svježem povrću i morskim plodovima Jadranskog mora. Prepoznatljivosti pridonosi korištenje raznih mediteranskih začina poput ružmarina, lovorovog lista, komorača, bosiljka ili kadulje, a sve se na kraju zalijeva domaćim maslinovim uljem. Također, putnici moraju probati čuveni paški ovčji sir i posedarski pršut uz domaće crno vino. Nakon divnog jela i slatkih tradicionalnih kolača, u Zadru možete uživati u Maraschino desertnom likeru.

Split je kao gastronomska prijestolnica u Hrvatskoj poznata po svojim konobama. Splitski specijaliteti pravi su primjer dalmatinske kuhinje. Mesna i riblja jela, domaći makaruni i razna rižota s plodovima Jadranskoga mora, dalmatinski pršut, slane srdele, inćuni i sir iz ulja neizbježni su u Splitu. U glavnom gradu Splitsko-dalmatinske županije svakako morate probati i pašticadu s njokima te dalmatinsku kroštulu uz koju savršeno paše slatko desertno vino prošek. 

Prema prošlogodišnjim podacima Booking.com-a jedan od 10 (8%) ispitanika prošle godine putovali su zbog svoje ljubavi prema dobroj hrani, a 7% zbog ljubavi prema odličnom vinu. Kod mlađe populacije jedna od 10 osoba spaja svoju ljubav prema brzoj, uličnoj hrani s putovanjem dok samo 4% putnika između 55 godina kombinira ljubav prema hrani i putovanje.[5]

Tako ljubitelji pizze ne bi smjeli zaobići Napulj u Italiji. U svojim recenzijama putnici tu destinaciju hvale kao najbolju za uživanje u savršenoj pizzi. Napulj je poznat po kulinarskoj tradiciji, a osim najbolje pizze nudi i lokalitete pod zaštitom UNESCO-a te brojna arheološka bogatstva u kojima posjetitelji mogu uživati između stanki uz čuvenu napuljsku pizzu s rajčicama i mozzarellom!

Za uživanje u fantastičnim plodovima mora posjetite Los Abrigos na španjolskim Kanarskim otocima, na južnoj obali Tenerifa. Ovo sunčano ribarsko mjesto obiluje šarenim ribarskim brodicama, a šarmantna je luka savršeno okruženje za uživanje u lokalnim školjkama.

U Trangu na Tajlandu ne propustite ukusan dim sum. To mirno područje na najjužnijoj tajlandskoj obali nudi brojne osamljene plažice s kristalnom čistim morem. Prije dana provedenog na bijelim pješčanim plažama ili otkrivajući lagune, vodopade i skrivene uvalice, kušajte lokalni dim sum za doručak uz šalicu prave tajlandske kave. 

Tokio se nalazi na samom vrhu ljestvice kada je riječ o sushiju i ramenu. Ne začuđuje činjenica da grad slovi kao najuzbudljivija gastronomska destinacija s najvećim brojem restorana s Michelinovom zvjezdicom. Osim kušanja ovih popularnih specijaliteta, u ovom užurbanom gradu ima toliko toga za vidjeti i raditi!

Kako biste lakše otkrili gdje možete uživati u najboljoj hrani ili najzanimljivijoj aktivnosti, u nastavku pogledajte top lokacije po preporukama milijuna putnika Booking.com stranice.

Pizza – Napulj, Italija

Morski plodovi – Los Abrigos, Španjolska

Dim sum – Trang, Tajland

Sushi – Tokio, Japan

Ramen – Tokio, Japan

Paella – Valencia, Španjolska

Fish & Chips – Whitby, UK

High tea – Haputale, Šri Lanka

Čokolada – Hershey, SAD

Vafli – Bruxelles, Belgija

Sir – Tillamook, SAD

Lokalna hrana – Sao Paulo, Brazil

Kupovina hrane – Tokio, Japan

Tradicionalna hrana – Rim, Italija

Gurmanska hrana – Pariz, Francuska

Vegetarijanska kuhinja – London, UK

Halal hrana – Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Zdrava hrana – Istanbul, Turska

Vino - Lodi, SAD

Pivo – Tychy, Poljska

Kokteli – Lloret de Mar, Španjolska