Top atrakcije koje morate posjetiti u Sydneyu

| Travel |

Nedavno je naša urednica posjetila Australiju gdje joj je baza bila Sydney. S obzirom na njeno oduševljenje zemljom “down under” i mi ostali iz redakcije planiramo dogodine posjetiti ovu obećanu zemlju. Iako se čini kao daleka destinacija, danas uz letove Qatar Airwaysa i kratko presjedanje u Dohi, Australija je bliža nego ikad prije. Iako su najveće atrakcije u Sydneyu zapravo prirodne poput sunca, oceana i plaža, donosimo vam kratak vodič turističkih atrakcija koje ne bi trebali zaobići ako posjetite ovaj sunčan australski grad.

Sydney Opera 

Sydney

Nema turista koji posjeti Sydney, a ne ode vidjeti Sydney Operu koja je najpoznatiji simbol ovoga grada. S obzirom na to da je izgrađena 1973. godine, Opera je i danas poprilično cool i moderna zgrada, a kada joj priđete vidjet ćete da je obložena tisućama malih bijelih pločica. Ako idete do zoološkog vrta ili se iz drugog razloga vozite trajektom, obavezno s broda opalite nekoliko fotki Opere jer je najljepša upravo s mora. Osim toga, iako turistički, oko Opere imate nekoliko fora barova i restorančića u kojima, ako je sunčani dan, možete uživati i u dobroj kavi, dobroj hrani i pogledu na jednu od najpoznatija građevina na svijetu.

Sydney

Sydney Harbour Bridge 

Sydney

Odmah u blizi Opere je i Sydney Harbour Bridge koji s Operom čini najpoznatiju vizuru Sydneya, a spaja dva djela Sydneya. Na most se izgrađen 1932. godine možete, u sklopu posebno osmišljene i vođene turističke ture, i popeti pa uživati u pogledu na luku, naravno ako se ne bojite visine.

Taronga Zoo 

Sydney zoo

Obavezno posjetite Taronga Zoo do kojeg se iz samog centra vozite trajektom jer se nalazi na zapadnoj obali grada. Zoološki je poprilično cool jer je jako veliki i životinje su u ogromnim nastambama. Do ulaza u zoološki se vozite žičarom s obale preko nastambi, životinja i biljaka koje izgledaju kao da se vozite preko džungle. Osim gorila u čijem hranjenju možete uživati, zoološki se temelji na životinjama koje se mogu naći diljem Australije. U jednom djelu možete i šetati između klokana i valabija koji vam mogu i prići ako žele.

Sydney zoo

Sea Life akvarij
Većina turista posjeti Sea Life akvarij za koji kažu kako je najveći i najbolji na svijetu jer ima preko 12.000 životinja i preko 650 životinjskih vrsta koje uključuju razne vrste morskih pasa i raža. Posjetitelji prolaze kroz vodene tunele oko kojih plivaju razne životinje, a mogu upoznati i dugonga, kod nas životinju poznatiju kao morska krava.

Akvarij se nalazi u dijelu grada nazvanom Darling Harbour koji je pun života i prepun restorančića pa obavezno prošećite okolo jer upravo ovaj dio grada turisti obožavaju. Odmah pored akvarija nalazi se i Madame Tussauds i Wild Life safari s australskim životinjama.

Sydney, Darling Harbour

Muzeji/The Rocks

Sydney, Art gallery of NSW

Iako Sydney nije raj za muzeje kao neki drugi gradovi, definitivno treba posjetiti muzej suvremene umjetnosti “Museum of Modern Art” te Art Gallery of NSW. Muzej suvremene umjetnosti smjestio se u najstarijem dijelu grada - The Rocks u kojem su živjeli prvi Australci koji su dovezeni na obalu Australije, a koji su zapravo bili kažnjenici.

The Royal Botanic Garden 

Sydney botanički vrt

Botanički vrt u Sydneyu smjestio se u blizini Opere na jednom djelu koji je kao poluotočić koji gleda na most i Operu. Osim što je prekrasan za šetnju i opuštanje u njemu se često održavaju razna događanja, piknici, izložbe, koncerti kao i privatne zabave i vjenčanja. Otvoren je 1816. godine i danas je najstarija znanstvena institucija u Australiji te jedna od povijesno najvažnijih botaničkih institucija na svijetu. Royal Botanic Garden otvoren je svaki dan i ulaz je besplatan, a godišnje ga posjeti oko 4 milijuna ljudi. 

Bondi-Coogee šetnja

Sydney, šetnja Bondi - Cogee

Ova šetnja od šest kilometra između dvije gradske plaže uključuje prekrasan pogled na klifove, parkove, plaže, uvele i prirodne bazene. Za nju vam treba otprilike dva sata i nimalo nije zahtjevna te cijelo vrijeme ide uz obalu, a putem možete vidjeti i još neke jako poznate plaže Sydneya poput Bronti i Tamarama.

Bondi

Sydney, Bondi plaža

Jedan od najurbanijih dijelova grada i kvart u kojem se nalazi glavna gradska plaža, Bondi, mjesto je koje se nikako ne smije propustiti posjetiti. Osim što možete upisati jednodnevnu školu surfanja ili izrentati svu moguću surfersku opremu, možete uživati u bezbroj cool barova, restorana i dućana – od dizajnerskih do onih sa suvenirima. 

Sydney, Bondi bazeni

Ovdje se nalaze neka od najboljih mjesta za doručak, brunch i ručak u Sydneyu. Dobro je znati i da se domaći kupaju na sjevernom djelu plaže, odnosno samom vrhu jer tamo uglavnom nema turista. U ovom se kvartu nalazi i Westfield u Bondi Junctionu, najbolji shopping centar u Sydneyu koji se prostire kroz nekoliko zgrada i 6, 7 katova, a koji u jednom djelu ima i dio s luksuznim europskim markama. Najpoznatija australska robna kuća je David Jones, koja u ovom djelu ima i najbolji food court u gradu. 

Sydney, Bondi

Osim klasičnih turističkih atrakcija, ako putujete u Sydney, obavezno se prošećite kvartovima Paddington, Potts Point i Elisabeth Bay koji su vrlo šarmantni, a u kojima se nalazi veliki broj super barova i restorančića.

Ako planirate putovati u okolicu Sydneya, predlažemo da posjetite i Newport i Palm Beach koji imaju prekrasne plaže i cool restorančiće te Blue Mountains koji se nalazi samo sat i pol vožnje vlakom od Sydneya, a čiji nacionalni park krije senzacionalnu prirodu, prekrasne planine i savršen pogled.

Sada kada znate kakve sve atrakcije krije Sydney, predlažemo da što prije rezervervirate svoj Qatar Airways let za ovu bajkovitu destinaciju.