Top 5 hrvatskih otoka

| Travel |

Vis
Vis

Za zaljubljene parove: Vis

Vis je idealno utočište za sve romantične duše. Ovdje uživajte opuštajući se u brojnim skrovitim uvalama ili razgledavanju otoka koji je dom predivnim vinogradima, palmama, borovima, maslinama, smokvama, rogačem i dudom. Za restoranski užitak preporučamo mjesta koja koriste samo lokalne eko-uzgojene proizvode. Jedan takav je u uvali Stončica. Preporuka ide i restoranu Kantun, a za romantičan ugođaj posjetite restoran prepun palma u Vili Kaliopa. Sigurno najbolji restoran na Visu je Pojoda u Kutu u kojemu možete probati mnoge viške specijalitete te zanimljiva predjela i jela poput polpeta od hobotnice, sipe s bobom, pod obavezno: pašta fažol na brujet, ali i restorane Vatrica, Val, Senko ili Jastožera i Bako na Komiži, koji svakodnevno nude stara viška jela. Ne zaboravite probati i tradicionalnu Višku pogaču, ali i najbolju pizzu na Jadranu u pizzeriji Kariola. Na Visu se možete između ostalog diviti starim ribarskim brodovima, istraživati vojnu povijest ili roniti smaragdnim vodama u jednoj od najljepših hrvtskih uvala, Stinivi.

Kor�ula
Grad Korčula

Za kulturno osviještene: Korčula

Do otoka Korčule možete doći trajektom iz Splita, Rijeke ili Dubrovnika. Nekadašnji naziv '' Korkyra Melainia'', ''Crna Korčula'', otok je dobio od starih Grka zbog svoje guste šume crnike i bora. Na Korčuli pronalazimo kombinaciju gradskog chica s prirodnom ljepotom. Srednjovjekovni stari grad Korčula utisnut je na malenom poluotočiću, a njegove uske kamene ulice vode prema moru sve od krasnog trga Sv. Marka na kojem je smještena katedrala iz 15-og stoljeća i muzej. Navečer popijte piće na rivi i bacite pogled na 48 otočića koji čine korčulanski arhipelag. Obavezno posjetite otočiće Badija i Vrnik kako bi uživali u predivnim vinogradima. Što se hrane tiče, preporučamo ''U Maje i Tonke'' i ''Planjak'' gdje možete uživati u tradicionalnim dalmatinskim jelima. Za najbolje tradicionalne slastice na dalmatinskoj obali, ako ne i šire uputite se u nezaobilazan Cukarin. Najbolji restoran s izuzetnom vinskom kartom je LD Terrace (Lešić Dimitri Palace).

Mali Lošinj
Puteljak do plaže na Malom Lošinju

Za obiteljski odmor: Mali Lošinj

Ovaj otok najveći je u arhipelagu koji čini 30-ak otoka. Boja mora je duboko zelena i otok je izrazito pošumljen. Upravo zbog toga je poznat kao otok vitalnosti, pogodan za one koji trebaju ''obnavljajući'' odmor za dušu i tijelo. U glavnoj luci, također imena Mali Lošinj, preporučamo apartmane s pogledom na uvalu Sv. Martina. Veli Lošinj, na južnom dijelu, stari je ribarski gradić s venecijanskim i grčkim obilježjima. Obnovite svoja osjetila u miomirisnom vrtu na rubu grada gdje vas vodič prati na turi o otočnoj flori i fauni. Za aktivni odmor priuštite si pješačenje kroz park šumu Čikat, a možete posjetiti i muzej u kojem je smješten Apoksiomen. Posjetite restoran Corrado u Malom lošinju, a u Velom lošinju Bora Bar.

Ru�no rezanje pršuta - Pag
Ručno rezanje pršuta - Pag

Za gurmane: Pag

Na prvi spomen otoka Paga svima je u glavi samo Zrće i lude zabave koje se tamo odvijaju svako ljeto. No ima Pag i svojih ostalih čari. Posjetite njegove skrivene uvale, okusite paški sir i mladu pašku janjetinu. Otok je također poznat po izradi predivne čipke. Za mirne, kamene uvale najbolje je ići put Luna. U malom selu Kolan posjetite domaću siranu Gligora, a u gradu Pagu obavezno posjetite muzej soli i galeriju čipke. Preporučamo restoran Boškinac!

Hvar
Hvar

Za ljepotu bivanja i zbivanja: Hvar

Trajektom stižete u Stari Grad, grad podignut u godini rođenja Aristotela, labirint kamenih uličica u kojima se jednom izgubio i kralj Edward VIII.  U središtu grada nalazi se dvorac Tvrdalj, dom pjesnika Petra Hektorovića. Ako se želite pridružiti mladim, zabavnim društvima, krenite put grada Hvara. Raznolikost zabave na ulicama vidljiva je iz koraka u korak. Za restoranski užitak uzmite taxi-brod do otočića Sveti Klement i odlučite se za ručak u restoranu s najsvježjom ribom i najljepšim pogledom na Jadranu Totos u Palmižani. Dok sjedite pod maslinovim granama možete birati između tek ulovljene ribe, divljeg vepra, ovčjeg mesa, lokalnog sira, voća i pašteta. Ne propustite jesti i kod Dagmar Meneghello na Palmižani, Garifula na Hvaru ali i najboljoj konobi s tapasima na Jadranu - Luviji (Hvar). Otok je danas popularno odredište i za mnoge svjetske zvijezde što samo dokazuje njegovu ljepotu i privlačnost.