Top 10 najljepših malih talijanskih gradova

| Travel |

Cinque Terre

Amore, gelato, mare, bella Italia... Još uvijek vas nismo nagovorili na putovanje u najromantičniju europsku zemlju? Onda samo za one koje smo uspjeli nagovoriti na savršeno putovanje, donosimo vam popis 10 najljepših talijanskih gradova koje morate vidjeti barem jednom u životu.

Osim vrhunskog vina, dobre paste i lagodnog načina života, Italija nudi prizore kakve nećete nikada zaboraviti. Nakon Hrvatske, Italija vam može pružiti najljepše zalaske sunca, prekrasne šarene gradove i impozantnu povijest koju možete osjetiti svim osjetilima.

Saznajte kojih 10 malih talijanskih gradova će osvojiti vaša srca već na prvu fotografiju:

CINQUE TERRE

Cinque Terre, ili kako bismo na hrvatski preveli „pet zemalja", naziv je za pet naselja u ligurskom priobalju Italije: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Jedno je od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih priobalnih područja poznato po svojoj ljepoti, lokalnim vinogradima i romantičnim zalascima sunca. Obala, pet sela i okolna brda su dio Nacionalnog parka Cinque Terre (Parco Nazionale delle Cinque Terre) koji je od 1997. god. UNESCO-va svjetska baština.

SIENA

Siena

Siena je grad i sjedište istoimene provincije u talijanskoj regiji Toskani u središnjoj Italiji. To je grad neobično bogate kulturne prošlosti, zbog koje je pod zaštitom UNESCO-a, kao svjetska baština čovječanstva. Piazza Il Campo napunit će vašu dušu, a topao vas kruh iz okolnih lokalnih trgovina nahraniti nakon što se popnete na Torre del Mangia toranj koji broji sitnih 500 stepenica.

POSITANO

Positano

Kuće koje stoje na oštrim liticama tik do mora, sunčane plaže i kristalno more, svakog će učiniti najvećim romantičarem ikad. Mnogi su romantični filmovi snimani upravo u Positanu, gradu kojeg sunčev zalazak oboji u narančastu, ružičastu i tamno crvenu. Fantastično.

ASSISI

Assisi

Assisi ili na hrvatski Asiz, je grad u talijanskoj pokrajini Perugi, u regiji Umbria. Smješten je na manjoj planini Asi po kojoj je dobio ime koja se nalazi na zapadnoj strani planine Monte Subasio, na pola puta između gradova Perugia i Foligno, oko 66 km sjeverno od Rima. Grad je najpoznatiji kao rodno mjesto sv. Franje koji je u gradu osnovao franjevački red 1208. godine, sv. Klare (Chiara d'Offreducci), osnivačice reda Klarisa te Gabriela od tužne Gospe iz 19. stoljeća. Za ljubitelje povijesti ovo je pravo mjesto.

COMO

Lago di Como

Grad Como nalazi se na jugozapadnom dijelu jezera Como i djeluje kao da je dio filmskog seta. Mnogi poznati imaju svoje vikendice ovdje poput Georgea Clooneyja – je li potrebno objašnjenje? Obavezno pogledati katedralu Como i provozati se pedalinom ili čamcem po jezeru.

LUCCA

Lucca

Lucca je grad i općina u Toskani, u središnjoj Italiji, smješten na rijeci Serchio u plodnoj ravnici u blizini Ligurskog mora. Poznat je zbog svojih izuzetno očuvanih renesansnih gradskih zidina iz 16. stoljeća i po vrhunskim Lucchiesi vinima.

TAORMINA

Taormina

Taormina se nalazi u pokrajini Messini, zajedno s Eolskim otocima i antičkim gradom Milazzom. Do Taormine se može doći autocestom od Messine sa sjevera i od Catanije s juga. Taormina je vrlo popularna turistička atrakcija još od 19. stoljeća. Plaže do kojih se može doći žičarom, nalaze se na Jonskom moru koje je vrlo toplo i kristalno prozirno. Južno od Taormine nalazi se otok Bella (Isola Bella) koji je također poznat po svojim prekrasnim plažama, a blizu se nalazi i spilja Capo Sant' Andrea. Taormina je izgrađen na vrlo strmoj obali i samo je 45 minuta vožnje od Etne koja je najaktivniji vulkan u Europi. Ako ste zaljubljenik u filmove, birajte onaj datum kad se održava filmski festival u Taormini – već više od 50 godina.

BELLAGIO

Bellagio

Malo je mjesta na svijetu magično kao jezero Como, a još manje kao grad Bellagio. Ovaj maleni grad smješten je na idelanoj poziciji za fotografiranje. Osim povijesne i prirodne ljepote, nude vam se i dva javna vrta koja morate pogledati – Villa Serbelloni i Villa Melz.

SAN GIMIGNANO

San Gimignano

San Gimignano je mali utvrđeni srednjovjekovni grad na brdu u pokrajini Siena u Toskani. Slavan je po svojoj srednjovjekovnoj arhitekturi, osobito po svojim tornjevima koji se mogu vidjeti s nekoliko kilometara udaljenosti. Gradić je poznat i po svom bijelom vinu, Vernaccia di San Gimignano, koje se dobiva samo od loze koja raste u okolici. Dok je u drugim gradovima (Bologna ili Firenca) u ratovima, katastrofama ili urbanim obnovama srušena većina tornjeva, San Gimignano je uspio sačuvati većinu (ukupno 14) svojih koji su zbog različitih visina postali prepoznatljiv internacionalni simbol.

TROPEA

Tropea

Tropea je grad smješten na jugozapadu Italije u Calabriji kojem ne nedostaje prekrasnih plaža i malih kafića. Prema antičkoj legendi, grad je osnovao ni više ni manje nego Herkules! Ne propustite pogledati prekrasnu srednjovjekovnu crkvu Santa Maria dell' Isola koja se nalazi na brdovitom otoku s pogledom na more.