Sve što morate znati kada putujete u Rim

| Travel |

Koloseum

Kada vam netko spomene Rim, vjerojatno prvo što vam padne na pamet su male romantične rimske ulice, fina hrana i dobro vino…  E pa za vino se niste prevarili i Rim je definitivno grad koji svi moraju posjetiti, barem jednom u životu. Svaki pravi svjetski putnik mora u svom životopisu imati posjetu slavnom rimskom Koloseumu, Vatikanu i Bazilici Sv. Petra.

Rim ukupno ostavlja odličan dojam jer je zaista poseban i specifičan grad s jako puno zanimljivosti iz različitih razdoblja njegova razvoja. Ako si putovanje u Rim ispravno isplanirate te prethodno dobijete sve potrebne informacije, sigurno će vam ostati u lijepom sjećanju i nekada ćete se u njega željeti vratiti. No ako ga posjetite s nerealnim očekivanjima i bez pravih informacija, mogli bi se jako razočarati.

Bitno je imati na umu da je Rim dio Italije, a Talijani su jedan zaista poseban narod, srećom slični su nama Hrvatima pa mi s njima i njihovom nonšalantnošću nemamo toliko problema. No mi Hrvati imamo pak drugi problem, naime, puno nas je teže fascinirati, za razliku od Amerikanca i Australaca kojima je Italija obećana zemlja.

 • Transport

Ako se odlučite za Rim, najbezbolnije je putovati avionom. Nažalost, ne postoji direktan let pa ćete morati letjeti preko Splita ili Dubrovnika s obaveznim izlaženjem na kontrolu putovnica u tim gradovima. Naravno, jeftinija alternativa je aranžman autobusom, a ako planirate posjetiti okolne gradove i uputiti se na jug Italije, auto je vrlo dobro rješenje.

 • Smještaj

Rim ima dosta hotela svih kategorija koje možete pronaći na nekim od internetskih portala za rezervacije hotela, kao što je recimo booking.com. Navedena stranica ima dnevne akcije, pa svoj hotel s četiri zvjezdice na jako dobroj poziciji za dvije osobe za četiri noćenja možete dobiti po pristojnoj cijeni od 340 eura. Važno je da znate kako na licu mjesta još morate platiti boravišnu pristojbu koja iznosi 3 eura po osobi po noći. Dobra lokacija za hotel je u blizini kolodvora Tremini, naime na Treminiju se nalaze autobusne, željezničke i metro linije te s i na njega možete vrlo jednostavno doći do i od bilo gdje u Rimu, a ima i direktnu liniju s aerodroma. Kolodvor Tremini je 10-15 minuta hoda nizbrdo do samog centra Rima i starog djela grada gdje se nalaze Palatin, rimski Forum i Koloseum. Inače, područje oko kolodvora Tremini nalazi se na najvišem rimskom brežuljku te su pogledi s hotelskih krovova veličanstveni. Ako želite odsjesti u romantičnom djelu Rima tražite hotele u blizini trga Navona.

Rim ima jako dugu povijest i skoro sve što možete vidjeti u tom gradu ima neku  priču, no nemojte se zavaravati kako ćete sve vidjeti jer ni Rimljani koji tamo žive cijeli život nisu i neće uspjeti sve vidjeti. Trebate se usredotočiti na nekoliko glavnih atrakcija koje ćete pamtiti cijeli život jer ako pokušavate vidjeti previše toga, nećete ni znati što ste sve vidjeli. Nemojte da vam se putovanje pretvori u noćnu moru jer niste nešto vidjeli, poanta svakog putovanja je uživati, a ako nešto ne vidite barem imate razlog za ponovni dolazak.

Deset glavnih atrakcija koje zaista vrijedi vidjeti, no ako ne stignete sve, Anđeosku tvrđavu je dovoljno pogledati izvana, a Španjolske stube su na kraju samo velike stepenice.

 • Koloseum – mjesto gdje su se održavale gladijatorske borbe do smrti, nekada optočeno u bijeli mramor i danas pokazuje veličinu i važnost rimske povijesti. Ovo je inače druga najvrjednija turistička atrakcija na svijetu, koja vrijedi 92 milijarde eura.
 • Palatin/Forum Romanum – Palatin je rimski brežuljak gdje započeo osnutak Rima, mjesto gdje je vučica othranila Romula i Rema, a između mnogih ostataka možete čak vidjeti originalne dijelove starorimskog mramornog poda, dok je Forum glavni rimski trg čiju si veličanstvenost točno možete zamisliti kada zatvorite oči i u mašti nadogradite ostatke koji se nalaze ispred vas.
 • Fontana Trevi – zaista jedna od najspektakularnijih fontana koje ćete vidjeti u životu
 • Panteon - ogromna zaobljena građevina s rupom na vrhu jako je dobar primjer antičke arhitekture, a unutra se nalazi i Rafaelov grob
 • Piazza Navona – mjesto koje morate posjetiti, mali umjetnički trg s mnoštvom restorana i kafića koji je uvijek pun ljudi. Ovdje možete vidjeti razne umjetnike, slikare i gatare kao i tri prekrasne fontane.
 • Vatikanski muzeji / Sikstinska kapela – Vatikanski muzeji smješteni su u nekad papinske palače, a danas u njih ne možete ući ako nemate prekrivena koljena i ramena pa to obavezno imajte na umu pri posjeti ovom mjestu. Ako ste ljubitelj muzeja, ovaj će vam se sigurno svidjeti, mnogo rimskih skulptura i slika i mnogo rimskih replika grčkih skulptura zaista dočaravaju rimsku povijest. Najzanimljiviji i najvažniji dio ovog muzeja je Sikstinska kapela u kojoj su zidove oslikali umjetnici poput Perugina, Botticellija, Rossellija, Signorellija, Ghirlandaija te Michelangela koji je oslikao najpoznatiji zid ove kapele koji se smatra pravi remek djelom  pod nazivom Posljednji sud. No najspektakularniji dio Sikstinske kapele svakako je strop koji je također oslikao veliki Michelangelo koji se nije smatrao slikarom već arhitektom no  ne znamo samo kako bi strop izgledao da se smatrao slikarom jer je i ovako veličanstven.
 • Bazilika Sv. Petra – središte rimokatoličke vjere najveća je bazilika s kupolom na svijetu, a unutra može stati čak i newyorški Kip Slobode
 • Kapitolijski muzej – za sve koji vole starorimske skulpture ovaj muzej je must see, a ovdje ćete vidjeti poznati etrušćanski brončani kip vučice kako hrani Romula i Rema
 • Španjolske stube – završene su u 18 stoljeću danas su okupljalište turista, no važno je znati da na njima nije dopušteno jesti. Ukoliko Rim posjetite u proljeće, obavezno ih posjetite jer su obogaćene prekrasnim azalejama u cvatu.
 • Anđeoska tvrđava – kroz povijest je ova tvrđava služila za mnogo toga, od mauzoleja, do gradskih zidina, rezidencije papa pa do muzeja...

Iako je vožnja u Italiji vrlo stresna i na rubu incidenta, preporučujemo vam da unajmite malu Vespu, cijena najma za 24 sata se kreće oko 58 eura, u čemu dobijete i dvije kacige, a dobro je da dodatno platite i osiguranje od negdje 8 eura. Uvjeravamo vas kako će ovo biti najbolji dio vašeg putovanja jer Rim najbolje možete razgledati na ovaj način. A i u Rimu svi voze Vespu pa ako se želite osjećati kao pravi Rimljani i doživjeti Rim u punom smislu riječi, ovo vam je idealan način. Rim nije kompliciran za snalaženje i kada shvatite par glavnih ulica poslije će vam ići kao da ste se tu rodili. Osim što s motorićem  izbjegavate plaćanje taksija i gubljenje vremena na transport, moći ćete sve atrakcije pogledati i noću kada su posebno osvijetljene. Vespom se noću uputiti do Vatikana koji je zatvoren no gdje Bazilika Sv. Petra pruža prekrasan prizor, do osvijetljenog Koloseuma, vesele Piazza Navone, otići na večeru na Trastevere, pogledati Anđeosku Tvrđavu i Španjolske stube te se provozati shopping ulicom kada nema ljudi, poseban je doživljaj.

 • Razgledavanje

Što se tiče razgledavanja, definitivno bi vam predložili da uzmete turističke ture. Čim dođete u blizinu Koloseuma ili Vatikana razne će vas agencije početi vući za rukav da uzmete njihovu turu, a mi vam možemo reći da je agencija S.P.Q.R. provjereno dobra. Problem u Rimu su redovi, a agencije imaju razne dogovore te s njima ulazite u atrakcije bez čekanja u redovima, tako da je 45 eura za turu Vatikanom koja uključuje ulaznicu od 15 eura za Vatikanske muzeje razumna cijena za razgledavanje od tri i pol sata. Turu koja uključuje rimski Forum, Koloseum i Palatin platiti ćete 28 eura, sa zajedničkom ulaznicom od 12 eura za te povijesne atrakcije. Ako ste student ispod 26 godina ili u slučaju Koloseuma i dolazite iz zemlje EU, agencije će vam vratiti novac koji dobiju kao popust na vašu ulaznicu, radi se uglavnom o 4 eura. Iako na prvu kada vam agencije žele uvaliti svoju turu sve izgleda kao neka prevara, pogotovo kada vidite vlasnike agencija koji su uglavnom Egipćani, Tunižani i Makedonci, dok Talijana nema nigdje, razgledavanje Rima bez vodiča zaista nema nikakvog smisla. Naime, Rimski Forum, Koloseum, Palatin, kao i eksponati u Vatikanskim muzejima, nemaju nikakve oznake, table ni objašnjenja jer svi žele da kupite audio vodiče. Iako su audio vodiči inače vrlo zgodni, u ovom slučaju vam neće niti približno zanimljivo ispričati priče kao što će to napraviti vodiči.

Kako ne bi bili razočarani, važno je da znate da su Talijani malo lijeni po pitanju iskorištavanja svog turističkog potencijala i idu linijom manjeg otpora, pa ako očekujete prave male bitke gladijatora, rimskog cara kako diže palac gore, lavove u kavezima, Rimljane i Rimljanke u starim kostimima kako hodaju okolo ili ako očekujete da ćete čuti priče o Juliju Cezaru kako ljubuje s Kleopatrom ili priču o „Zar i ti sine Brute“, smanjite očekivanja. Nažalost, to u Rimu nećete doživjeti, što je možda malo bez veze, ali kao što smo rekli, mi Hrvati ipak malo previše očekujemo.

 • Hrana

Što se tiče hrane u Rimu, ona nije savršena kao na jugu Italije, problem je što ćete teško naći male talijanske obiteljske trattorije koji su zapravo talijanske, pogotovo u blizini atrakcija. Ako želite koliko toliko dobro jesti u Rimu, zavlačite se u male ulice, prolaze i tražite, nikada nemojte jesti na glavnoj ulici. Poznato je da ćete u Rimu najbolje jesti u okruzima Trastevere, Piazza Navona te u Židovskoj četvrti gdje se nalaze malo finiji restorani. Mi bi vam preporučili odličnu malu vrlo jeftinu trattoriju Pantha Rei koja se nalazi u jednom prolazu pored Panteona. Inače rimski specijaliteti su Carbonara, Saltimbocca alla Romana, Suppli (kroketi od riže) te artičoke na razne načine, dok je najbolje crno vino koje možete naći u svim restorani Chianti, a od bijelih poznati je rimski Pinot Grigio.

Nadamo se da u Rimu niste planirali neki ogromni shopping jer je ovdje puno slabiji nego u Milanu, ulica s malo finijim markama poput Hermesa, Prade, Louis Vuittona, Chloea, Jimmy Chooa, Burberryja i ostalih zove se Via Condotti, a nalazi se preko puta Španjolskih stuba. Ulica s malo jeftinijom odjećom kao što je Zara i H&M je Via del Corso, no očekujte ništa posebno jer ti dućani imaju puno bolji izbor u Zagrebu negoli u Rimu. No u slučaju da trebate cipele, torbu ili muško odijelo, ovdje ćete naći proizvode najbolje kvalitete po izrazito povoljnim cijenama.

Nekoliko savjeta:

 • Ako u Rimu želite uštedjeti, svaki će vam domorodac reći da pijete njihovu vodu iz fontana, naravno ne iz fontane Trevi, već iz  malih fontana s pitkom vodom koje se nalaze po cijelom Rimu
 • S obzirom na to da Rim nema puno javnih wc-a, svaki vam restoran po zakonu mora dozvoliti korištenje wc
 • Ako usluga nije uključena u cijeni od turista se očekuje napojnica od 10% računa
 • Imajte na umu da u Italiji ne postoji crveno svijetlo na semaforu, pa ako ne želite biti mrtvi pješak, radije budite brzi
 • Sve crkve su u Rimu besplatne pa se ne ustručavajte ući i razgledati