Srbija – poznata destinacija, novo iskustvo

| Travel |

Milos Milenkovic - Bobija

Zaljubljenici ste u prirodu, a nepregledna prostranstva netaknute prirode ambijent su u kojem zamišljate svoj idealan odmor? Toliko je destinacija na svijetu koje pružaju pogled koji oduzima dah, a zašto ne biste na vrh svoje liste želja za posjet stavili ona koja su vam nadohvat ruke…

Od svih prirodnih ljepota Srbije gdje ćete dobar i zdrav odmor moći spojiti s predivnim pogledima i prilikama za savršene fotografije, odabrali smo šest vidikovaca od kojih zastaje dah.

Obilazak mnogih od njih pruža sjajnu priliku za pješačenje po netaknutoj prirodi. Dolazak do nekih iziskuje i malo veći napor (što je dodatni poziv iskusnijim i spremnijim putnicima), ali pogled s visine, kroz oblake, na doline, meandre rijeka i široka zelena prostranstva je neprocjenjiv!

Banjska stijena – Tara Nacionalni park

Banjska stijena, photo Miloš Karaklić

Do jednog od najpoznatijih i najljepših vidikovaca u Srbiji vode dvije obilježene pješačke staze i makadamski put. Ugodna šetnja šumskom stazom dovest će vas do proplanka i vidikovca, koji se nalazi na 1065 metara nadmorske visine, a odakle se pruža nezaboravan pogled na jezero Perućac, kanjon rijeke Drine i područje Osata u Bosni.

Molitva – Uvac

Uvac, foto: Oksana Skendžić

Pješačka staza do uređenog vidikovca s drvenom platformom vodi kroz krševite predjele nestvarne ljepote. S vidikovca se pogled pruža na Specijalni rezervat prirode Uvac i predivno Uvačko jezero s nadaleko poznatim meandrima. Sam vrh Molitva je na 1247 metara nadmorske visine. Stijene kanjona rijeke Uvac prirodno su stanište bjeloglavog supa, pa će vam let ove rijetke i zaštićene ptice upotpuniti ionako zapanjujući pogled.

Kablar – Ovčarsko-kablarska klisura

Ovčarsko Kablarska, foto Saša Preradović

Do vrha planine Kablar vodi 5 planinskih staza, kraće i teže vode kroz litice, a duže vode pitomijim bočnim ivicama planine. Vidikovac Kablar ostavit će poseban dojam jer se s njega vide meandri Zapadne Morave koja vijuga između okomitih planina, ali i obrisi okolnih planina u daljini te grad Čačak.

Kozji kamen - Stara Planina

Kozji kamen - Stara Planina, foto Andrej Nihil

Kozji kamen je vidikovac u jugoistočnoj Srbiji, jedan od vrhova Vidlič planine i nalazi se na 1181 metara nadmorske visine. Nalazi se neposredno iznad Zavojskog jezera odakle se pogled pruža na cijelo jezero, kao i na meandre rijeke Visočice na mjestu gdje se ulijeva u jezero. U daljini iznad jezera vide se vrhovi Babin zub i Midžor - najviši vrh Stare planine.

Ploče – Đerdap Nacionalni park

Ploče – Đerdap Nacionalni park, foto Branko Rabičević

Do Ploča, koje predstavljaju vapnenačku ravan iznad kanjona Mali Kazan, vodi pješačka staza dužine oko 3,5 kilometara. S vidikovca na nadmorskoj visini od 355 metara pruža se jedinstven pogled na Dunav i kazanske virove - vjerojatno najljepši pogled na Dunav na čitavom njegovom toku! Osim glavnog vidikovca, šetnjom šumskim puteljkom možete doći do još dva vidikovca, s kojih se Dunav vidi s nešto niže visine.

Šiljak - vrh Rtnja

Šiljak - vrh Rtnja, foto Nikola Krdzić

Svaki od ovih pejzaža različit je i poseban na svoj način te će vam ostat u dobrom sjećanju, bilo da ga gledate u osvit zore, sunčano podne ili pred zalazak sunca!

Za daljnje istraživanje ambicioznijih penjača

Foto: Mioš Milenković, Šar planina

Ukoliko ste u potrazi za istinskom avanturom i uzbuđenjem koju pružaju ekstremni sportovi preporučujemo vam atraktivne ferate (tzv. via ferrata „čelični put“) u Srbiji. Tri su vam na raspolaganju – Gornjak, Kablar i Berim. Osjetite adrenalin na vrhu litice uz maksimalnu sigurnost.

Čeka vas vaša adrenalinska avantura u Srbiji!