Sejšeli, mjesto za sva vaša čula

| Travel |

Rajska otočna država Sejšeli sa arhipelagom od 115 otočića, smjestila se južno od ekvatora, u zapadnom dijelu Indijskog oceana, sjeveroistočno od Madagaskara i Mauricijusa, a jugozapadno od popularnih Maldiva. Na afričkom kontinentu najbliži su Keniji od koje su udaljeni 1600 kilometra. Zanimljivo je da na Sejšelima živi svega 86 000 stanovnika koji su naseljeni na samo 33 otoka, što svakako ide u prilog tezi o netaknutoj prirodi te neiscrpljenom potencijalu Sejšela, što nažalost nije slučaj sa brojnim drugim „otkrivenim“ i popularnim destinacijama. Srce arhipelaga čine tri otoka granitnog podrijetla, najveći Mahe, Praslin i La Digue. Većina otočića je u privatnom vlasništvu, a odsjedanje na njima se poprilično naplaćuje. Svoje prve bračne dane upravo su na Sejšelima proveli princ William i njegova Kate koji su odsjeli na otoku Desroches opremljenim s 23 luksuzne vile s prekrasnim vrtovima, te pogledom na more.

Klima na Sejšelima je tropska tijekom cijele godine i svi otoci koji se turistički posjećuju nalaze se van pojasa ciklone. Temperatura se kreće između toplih, a ipak ugodnih 24 i 32 stupnja. Između studenog i travnja Sejšeli su zahvaćeni monsunima koje karakterizira vrući i jako vlažni period. Od svibnja do listopada traje hladniji dio sezone kad temperatura ne pada ispod 24 stupnja. Ovisno o preferencijama na Sejšele se može putovati uvijek. Ukoliko ste jedriličar, idealno je putovati između svibnja i rujna jer pušu vjetrovi od oko 20 čvorova. Za kupače i ronioce, možemo reći i „normalne“ turiste najbolji su uvjeti travanj-svibanj i listopad-studeni kada je more najtoplije.

 

Otok Mahe

Mahé je najveći sejšelski otok gdje živi čak 90 % stanovnika te se na njemu nalazi  i glavni grad Victoria. Otok je poznat po velikom broju prekrasnih plaža, njih čak 75. Uz plaže, Mahe je bogat planinama i bujnim tropskim šumama. Otok štiti i koraljni greben, a voda u laguni plitka, mirna i čarobne tirkizne boje... Većina posjetitelja odluči se za boravak u zaljevu Beau Vallon jer ovdje ima beskonačnih mogućnosti za otkrivanje  ovog prekrasnog otoka. Ono što turiste najviše privlači u Victoriji su njezin satni toranj, sudnica, botanički vrtovi, Nacionalni povijesni muzej, Prirodoslovni muzej te Sir Selwyn tržnica.

Otok Mahe

Otok Praslin

Praslin je sve ono što si zamišljate kad vam netko kaže “otok iz snova”, pravi mali raj na zemlji. Praslin je poznat po svojoj jedinstvenoj flori i fauni koja možete naći jedino na ovom otočiću. Ovdje se nalazi preksrasna Vallee de Mai, zaštičena od strane UNESCA, a poznata kao jedino mjesto na svijetu gdje možete naći Coco de Mer palme, koje mogu živjeti više od 200 godina. Zbog njenog posebno oblikovanog dvostrukog oraha prvi doseljenici iz Europe vjerovali su da je ta palma drvo saznanja te da je izuzetno jak afrodizijak. Ugrožena sejšelska crna papiga također obitava na ovom otoku.

Otok Praslin

Otok La Digue

Ovaj vjerojatno najfotografiraniji otočić na svijetu, zamišljamo kad nam netko kaže božanstvo. Jednostavno, sinonim za „umrijeti“ od ljepote. Ako se zaista želite odmoriti, ne raditi ništa, ležati i “zuriti” u sunce ovo je idealno mjesto za vas. Najbolji način kretanja po otoku jest bicikl s obzirom da većina cesta nije popločena. Posebnost plaža na La Digueu koje štite koraljni grebeni jest ta što je granit od kojeg je napravljen otok u sitnim ružičastim česticama rasipan po bijelom pijeskom što sa sunčevim zalaskom koji zažari granit stvara nezaboravne fotografije.

Otočić La Digue

Najatraktivniji i najskuplji otok je svakako North Island, na kojem tjedan dana noćenja stoji više od 100 000 kuna, a na njemu je uređeno samo 11 vila koje su u potpunosti izolirane jedna od druge. Ukoliko imate viška novaca i ne znate što bi s njim, evo vam jedna od ideja gdje ga potrošiti!

Sejšeli su poznati i po posebnoj vrsti divovskih kornjača, kojih na otoku ima koliko i stanovnika. Teške su oko 200 kg, a isto toliko godina i žive. Posebna su atrakcija na otoku pa ukoliko posjetite Sejšele svakako se fotografirajte s jednom za uspomenu.

Kornjače po kojima su Sejšeli poznati

Skrivene uvale, zeleni vrhovi, očaravajuća priroda, pijesak kao puder, koraljni grebeni i apsolutna tišina ovo mjesto čine jedinstvenim. „Raj na Zemlji“, „zemaljska bajka“ i „ostvarenje sna“ samo su neki od epiteta kojima se opisuju Sejšeli. Otočje Sejšeli jednostavno su pravo mjesto da se doživi jedinstveno i neponovljivo uzbuđenje i iskustvo, ne štedeći pritom niti jedno ljudsko čulo.

Autor: S.K.
Datum: 27.4.2012.
Foto izvor:Thinkstock