Roza jezero zaista je nešto posebno!

| Travel |

Jezero „Retba“ ili „Lac Rose“ nalazi se u Senegalu, sjeveroistočno od Dakra i slobodno bi se moglo svrstati na listu čuda prirode. Naime, ovisno o dobu dana jezero mijenja svoju boju i njen intenzitet tako da je nekada lagano ljubičasto, a nekada i intenzivno rozo i ne, nije Photoshop.  

Ako ga pogledate u pravo doba dana, vidjeti ćete da izgleda poput „Milkshakea“ od jagode. Ne radi se ovdje o nekom posebnom čudu već je neobična boja vode uzrokovana bezopasnom bakterijom koja se nalazi u jezeru zbog njegovog visokog saliniteta.

"Boja jagode je rezultat „Dunaliella salina“, organizma odnosno bakterije koja obožava sol. Ona proizvodi crveni pigment koji apsorbira sunčevu energiju i koristi je kako bi stvarala dodatnu energiju što vodu čini ružičastim," kaže Michael Danson, stručnjak za bakterije.

Retba jezero prostire se na 3 kvadratna kilometra, a udaljeno je 35 kilomentra od glavnog grada Senegala, Dakra. Inače se iskorištava za vađenje soli koja se koristi kako bi se duže očuvala skladištena riba.

Kombinacija ružičastog jezera i bijelih malih planina soli čini zanimljiv kontrast i odličnu priliku za prekrasne fotografije što možete vidjeti u našoj galeriji.