Raj na zemlji zbilja postoji

| Travel |

Kirkjufell
Kirkjufell

Vjerojatno ste svi čuli za Veliki kanjon, otočje Galapagos, anđeoske slapove i još mnoge druge predivne lokacije na planeti koje bi voljeli posjetiti ako vam se pruži prilika. Ali osim onih razvikanih, svijet je pun lokacija koje nisu razvikane, mogli bi reći da su skrivene i isto tako oduzimaju dah. 

Tijekom cijele godine, Kirkjufell je čudo. Kad je vruće, planina je zelena, a u blizini Kirkjufellsfossov slap bjesni. U hladno vrijeme, snijeg pokriva planinu zbog čega se sjaji, nebo je obojena aurorama i Kirkjufellsfossov slap je zamrznut. Nije ni čudo da je ova uglađena i simetrična planina jedan od najviše fotografiranih mjesta u Islandu. 

Cano Cristales
Cano Cristales // Photo credit: Mario Carvajal

Jedinstveno biološke čudo, rijeka Cano Cristales je jedna od najljepših rijeka na svijetu koju nazivaju i rijeka pet boja ili rijeka koja je pobjegla iz raja. Nalazi se u Nacionalnom parku i biološkom rezervatu nedaleko od grada La Macarena u Kolumbiji.

Dugačka je oko 100 km, široka oko 20 metara i zaista je jedinstveno biološko čudo. Za veći dio godine, Cano Cristales se ne razlikuje od bilo koje druge rijeke, međutim za kratko vrijeme svake godine u periodima između suhog i mokrog razdoblja u godini zahvaljujući algama rijeka procvjeta u živoj eksploziji boja. 

Taylor Glacier Blood Falls
Taylor Glacier Blood Falls // Photo credit: Mike Martoccia

Blood Falls je vodopad nalik krvi koji teče usporeno od ledenjaka Taylor ledenjak u McMurdo suhoj dolini Antarktike. Krvavi slapovi otkriveni su tijekom 1911. Istyraživanja su kasnije pokazala da su mikroorganizmi odgovorni za izazivanje fenomena "krvi".

Beppu Hot Springs
Beppu Hot Springs

Beppu je grad u Japanu koji se nalazi na otoku Kyushu, s jedne strane okružen morem, s druge visokim planinama. Ono što Beppu izdvaja od svih ostalih gradova na svijetu jeste nevjerovatni broj termalnih izvora – čak 670, od kojih se izdvaja osam većih, poznatih kao ‘Osam paklenih jezera’

Spotted Lake
Spotted Lake // Jacqualine Muller

Točkasto ili pjegavo jezero Kliuk koje se nalazi u Osoyoosu u Kanadi rijedak je i jedinstveni prirodni fenomen. Količina minerala koja se nalazi u jezeru jedna je od najvećih na svijetu. Jezero je bogato kalcijem, natrijem, magnezijevim sulfatom i srebrom zbog čega često mijenja boje, no pravu ljepotu posjetiocima će otkriti tek u ljetnim mjesecima. Zbog suše jezero se pretvara u niz prekrasnih, raznobojnih lokvi.

Panjin Red Beach
Panjin Red Beach // Goglee

Crvena Plaža je predivan prizor koji se nalazi u zaštićenom prirodnom rezervatu u Liaohe riječnoj Delti, oko 30 km jugozapadno od grada Panjina u Kini. Plaža je dugačka 26 km i gotovo kilometar široka. Ime je dobila po morskoj travi koja u rijeci počne rasiti u travnju ili svibnju i koja tijekom cijelog ljeta bude zelena, kao i bilo koja druga trava na svijetu. Ali kada dođe jesen, ova rijeka se pretvara u spektakularni krajolik obojen karmin crvenom bojom.

Pamukkale’s Travertine Pools
Pamukkale’s Travertine Pools // Photo credit: Antoine Taveneaux

Pamukkale  je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. 

Zhangye Danxia
Zhangye Danxia //  Ghost Dog

S površinom od oko 400 kvadratnih kilometara , Zhangye Danxia je možda i najveće prirodno slikarsko platno na svijetu. Sa svojim prelijepim spektrom boja, zaista više liči na umjetničko djelo nego na prirodnu formaciju stijena.

Važno je naglasiti da je Danxia naziv za ovaj tip formacije stijena, dok je Zhangye mjesto. Ovo nevjerojatno područje je jako popularno među turistima, a također je, i po izgledu i po geološkoj formaciji, jedinstveno u svijetu.

Lake Retba
Lake Retba // Our Breathing Planet

Zamislite plovidbu jezerom koje izgleda kao ogromni voćni jogurt od jagode... Senegal, država smještena na obali Atlantskog oceana u zapadnoj Africi, dom je jedinstvenog prirodnog fenomena, slanog jezera Retba neobične ružičaste boje.

Jezero Retba leži 35 kilometara sjeveroistočno od Dakara, glavnog senegalskog grada i često je završna postaja svjetski poznate utrke, Dakar Rally. Površina jezera je tri kvadratna kilometra. Jezero ima visoku koncentraciju soli te se u njemu, kao i u Mrtvom moru, vrlo jednostavno pluta.

Boja jezera je posebno izražena u sušnom periodu, a njen intenzitet ovisi o dobu dana. Ružičasta boja potječe od alge Dunaliella salina koja proizvodi ružičasti pigment. Ova je alga jedan od organizama koji uspijeva živjeti u izrazito slanoj vodi.

Lencois Maranhenses
Lencois Maranhenses