Poletite s Gornjogradskim coprnicama starom jezgrom Grada Zagreba

| Travel |

Svatko se snalazi kako može u svojim pokušajima da dosegne visine. Jedan đir metlom po kući ili dvorištu, zašto ne. Ako niste skloni okušati se u vratolomijama s metlom sami, Gornjogradske coprnice su pripremile alternativu. Donosimo Vam par praktičnih savjeta kako da se upustite u avanturu letenja.

Sposobnost  leta prisutna je u većini vjerovanja o vješticama. U 15. i 16. stoljeću prikazivane smo kako letimo na raznim predmetima, no metle su prevladale i par stoljeća kasnije još su uvijek tu. Naime, metla neće letjeti sama od sebe i prethodno je treba začarati. Ako namjeravate poletjeti s veće visine provjerite jeste li uzeli metlu na koju ste bacili čini. Za pretvorbu obične metle u vještičje prometalo potrebna vam je posebna vještičja mast, čije sastojke ovdje nećemo navoditi kako ne bi prepali šire čitateljstvo. Tradicionalnije coprnice vole ju pripremati same, ali može se naručiti i putem interneta ovdje.

Gornjogradske coprnice

U nastojanju da se prigrle novi trendovi vještice su počele koristiti i zamjene za svoje metle, pa tako već od 50ih godina prošlog stoljeća susrećemo partviše u letu, kao i pokoji usisavač. Prvotne letačice na usisavačima smatrali su ekscentričnima zbog veličine i nepraktičnosti tih naprava. Udobnije je dakako sjesti na usisavač, nego na metlu ili partviš, ali je njima i teže upravljati. Usisavači su bili traženi krajem 70-ih i 80-ih tijekom takozvanog ''futurističkog trenda'', koji je obuzeo vještičju modnu scenu. Tadašnji modni znalci crpili su inspiraciju iz sci fi filmova popularnih između običnih smrtnika. Neke nadobudnije mlade coprnice znale su u to vrijeme farbati svoje usisavače u metalik boju. Naravno zbog toga je porastao i broj viđenja vještica među običnim ljudima i to je privelo ovaj trend kraju. Danas vještice uglavnom koriste tradicionalno prijevozno sredstvo (no može ih se susresti i u busevima i tramvajima).

Ako ćete ipak koristiti usisavač ne možemo dovoljno puta naglasiti da ga prije toga ištekate iz struje i da provjerite da se kabel ne vuče iza vas. Hitne su pune stradalih vještica kojima se žica zaplele u granje, stablo ili telefonski stup, uglavnom kablovi su uzrok poprilično spektakularnih padova.

Gornjogradske coprnice

Nakon što se otisnete u zrak na odabranom prijevoznom sredstvu valjalo bi pripaziti na par sitnica: avione, telefonske stupove, antene, nebodere, drveće ali i ptice. Ako niste skloni okušati se u vratolomija s metlom sami, što kažete na let starom jezgrom s Gornjogradskim coprnicama? Gornjogradske coprnice ovaj su vikend održale zanimljivu turu gradom Zagrebom, a ponoviti će je u Noći vještica 31. listopada za američki blagdan Halloween. Tura kreće u 20h ispred Turističke zajednice grada Zagreba, a svi oni koji bi s Gornjogradskim coprnicima uživali u turističkoj turi starom jezgrom, a ne uspiju sada doći, mogu si organizirati posebnu magičnu turu samo za sebe i svoju ekipu.  

Gornjogradske coprnice

Ovu odličnu i nezaboravnu turističku turu kroz znamenitosti i priče Gornjega grada organizira OmnisArt u suradnji s Muzejom grada Zagreba, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba. Kroz zabavan program i vodstvo licenciranog vodiča upoznajte mračnu stranu Zagreba od srednjeg vijeka nadalje. Ovo nije samo turistički obilazak već izlet u povijest grada koji iznenađuje. Suđenja, mučenja i maska srama samo su dio programa koji vas očekuje. Saznajte kakve veze ima zagrebačko sjemenište sa Črnom školom, tko su grabancijaši, kako su tekla suđenja coprnicama te gdje su se njihovi susreti najčešće odvijali.

I ne zaboravite, na turu ponesite metle, ispravne, neispravne, usisavače, što god, ali DOĐITE!!! Možda vas brine što ne znate letjeti, ali uz dobru volju sve je moguće. Roald Dahl kaže: Oni koji ne vjeruju u magiju nikada je neće naći! Dopustite nam da vam Gornjogradske coprnice kreiraju pravo pravcato magično iskustvo. Za turu se možete prijaviti na info@omnesartes.net ili kupite on-line ulaznicu na www.omnisart.com, a sve potrebne informacije nalaze se ovdje.