Pariz uskoro dobiva šumu veću od Central Parka

| Travel |

Kao da nam je potreban još jedan razlog zašto je Pariz na vrhu naših lista za putovanje, ali dobiti ćete ga. U doba krčenja i urbanizacije, prekrasan glavni grad Francuske sada planira projekt obnove kao niti jedan drugi grad na svijetu.

Glavni razlog ovog projekta je borba s povećanom emisijom CO2 u Parizu. Ovaj grada sada se je okrenuo pošumljavanju te planiraju napraviti šumu od 1350 hektara na području grada.

U sklopu projekta Syndicat Mixte d'Aménagement de la Plaine de Pierrelaye-Bessancourt (SMAPP), grad gradi humongoznu šumu koja je po statistici pet puta veća od Central Parka u New Yorku. Mjesto je trenutno opustošeno, a nalazi se 20-ak kilometara sjeverozapadno od samog središta Pariza.

Do sada je ovaj zapušteni dio grada bio korišten za odlaganje otpada i otpadnih voda između 1896. i ranih 1990-ih godina, od kada se pokušava oploditi.

Međutim, neuspješan pokušaji doveo je do toga da se zemlja pretvorila u zonu otpada koja se sada planira pretvoriti u šumu. Cijeli projekt trajat će između 30 i 50 godina, a uključivat će i izgradnju konjičkog središta, promatračkih paluba, staza za šetnju i staništa za divlje životinje.