Najveće građevine svijeta, svaka u svojoj kategoriji

| Travel |

Instagram / @rahuldeophotography

Često pričamo o najvišim zgradama svijeta, međutim rijetko se spominju one najveće. Impresivne građevine ostavit će vas bez daha.

Abraj Al Bait Towers, Saudijska Arabija
Ovi tornjevi ponosno nose najviši sat na svijetu, a Al Bait Towers prostiru se na kvadraturi većoj od 1,5 milijuna metara kvadratnih. Osim pozamašne kvadrature, ova zgrada vodi se i kao treća najviša na svijetu. Zgrada je zapravo kompleks od 7 nebodera koji se koriste u svrhu hotela. Gradnja je dovršena 2011. godine s ciljem modernizacije grada Mecce. Al Bait se proteže na 120 katova, a cijena izgradnje bila je preko 15 milijarda dolara.

Palatul Parlamentului, Rumunjska
Nicolae Ceauşescu za vrijeme vlasi u Rumunjskoj, došao je na ideju da objedini cijelu administraciju države u jednoj zgradi. Plan mu nije uspio, međutim iza sebe ostavio je najveću administrativnu zgradu na svijetu. Zgrada je dovršena 1997. godine, a na njoj je radilo 700 arhitekata. Ovo je i najteža zgrada na svijetu, kao i najskuplja ikada napravljena administrativna zgrada.

Dubai International Airport, Ujedinjeni Arapski Emirati
Terminal 3 ove zračne luke je druga najveća zgrada na svijetu po veličini površine koju zauzima te najveći zračni terminal na svijetu. Zračna luka u Dubaiju je najprometnija luka na svijetu kada je riječ o međunarodnim putnicima, a u 2016. godini lukom je prošlo preko 83,6 milijuna putnika.

Kinépolis Madrid Ciudad de la Imagen, Španjolska
Najveće kino na svijetu s 25 ekrana i 9200 sjedala nalazi se u Madridu. Kinépolis je 2001. otvorio drugo najveće kino u Valenciji, koje ima 24 ekrana i 8.000 sjedala. Iako trenutno nema govora o gradnji još većeg kino kompleksa, kladimo se da ako se to promjeni, Kinepolis će sigurno biti predvodnik projekta.

Ericsson Globe
Da, to je velika lopta, zapravo i službeno najveća lopta na svijetu ili točnije najveća svjetska kuglasta zgrada. Otvorena je 1989. godine te je pravi simbol za Stockholm i Švedsku. Ova zgrada je zapravo arena koja je ugostila gotovo sve glavne događaje tijekom proteklih desetljeća.

Mehrangarh Fort - Indija
Mehrangarh Fort je najveći dvorac koji je preživio sve ratove na svijetu i još uvijek izgleda kao da bi bez problema mogao odoljeti svim opsadama. Izgrađen je davne 1460. godine i nalazi se iznad drugog najvećeg grada u Indiji, Jodhpura.