Ovako izgledaju bazeni u Kini

| Travel |

Ako ste se ikada žalili kako je na bazenima u Hrvatskoj uvijek gužva i kako su preprljavi te da ih ima premalo, nakon ovih fotografija i informacija sigurno ćete promijeniti mišljenje. Naime, ove fotografije prikazuju javne bazene u Kini tijekom vrućih ljetnih dana i iako bi ove fotografije trebale biti popraćene samo s rečenicom „Bez komentara“, mi ipak imamo nešto za dodati. Ovo su definitivno najnapučeniji i najprljaviji bazeni koje smo ikad vidjeli.

Svi znamo kako Kina ima problem s brojem stanovništva, no nakon jednog pogleda na ove fotografije shvaćamo da ima i problem s premalim brojem javnih bazena. Dobrostojeći Kinezi zaobilaze ovaj problem jer ne posjećuju javne već privatne bazene i terme, no prosječni Kinezi spas od vrućih ljetnih dana mogu tražiti jedino na ovakvim mjestima.

S obzirom na to da je to jedini način za rashlađivanje, bazeni izgledaju poput mravinjaka, svaki je plivač doslovno u krilu onom do sebe, a kada se konačno nađu u bazenu ne mogu se pomaknuti već samo stajati na mjestu. Kao što primjećujete, Kinezi nisu ni neki plivači i većina ih ne zna plivati te koristi razna pomagala na napuhavanje koja dodatno zauzimaju mjesto.

Bazen u Kini

“Lokalne vlade nemaju dovoljno novaca kako bi izgradile unutarnje bazene koji bi mogli funkcionirati i van ljetne sezone i to je najveći problem prenapučenosti“, kaže zamjenik direktora najvećeg javnog bazena u Šangaju, Hongkou bazena.

Bazeni u Kini su ogromni, pa tako u “Dead Sea of China” bazen sa slanom vodom koji se nalazi u Daying okrugu ima 30,000 kvadratnih metara i prima oko 10,000 ljudi odjednom. No to je sitnica naspram bazena u Yao Stink okrugu koji prima 230,000 kupača od jednom.

Sad će možda mnogi od vas pomisliti kako su se Kinezi na to navikli i da to i nije neki veliki problem, no veći problem od napučenosti Kinezima su zarazni bazeni. Naime brojna su istraživanja dokazala da čak 10% bazena ima preko dopuštene razine urina i fekalija u bazenima. U nekim bazenima, postotak bakterija je dosezao 92.3%, dok je postotak bakterije coli u nekim bazenima u vodi bio čak 96.9 %. Odmah se sjetimo slučaja iz 2008. godine kada je jedan čovjek umro, a njih preko 3000 bilo otrovano jer je progutalo vodu iz bazena u Pekingu koja je bila prepuna urina i fekalija. Tada je istraživanje pokazalo kako je voda sadržavala čak 90% urina i fekalija.

Jeste li ikada čuli nešto odvratnije?