Odmor iz snova: Borgo Pignano Toscana

| Travel |

Borgo Pignano, Toscana

Borgo Pignano – toskanski raj

Pa ljudi moji jeli to moguće? – uzviknuo bi Mladen Delić, a ja bi dodala: definitivno jedno od najljepših mjesta  na svijetu!

Borgo Pignano je očaravajuće imanje koje se prostire u nedogled, s prekrasnom obnovljenom ladanjskom vilom iz 18. stoljeća okruženom tradicionalnim engleskim vrtovima, infinity bazenom ukopanim u stijene s nestvarnim pogledom netaknutih krajolika koji se proteže do Mediterana, sedamdeset milja, s pogledom na okolna brdašca ispunjena vinogradima i maslinicima…

Borgo Pignano, Toscana
Borgo Pignano, Toscana

Da me netko pita kamo bi htjela ponovo ići, odgovor bi bio: u srce Toscane, u Borgo Pignano. Ovim putem zahvaljujem mojoj prijateljici Maji Serdar i njenoj agenciji Travels in Style na angažmanu. Skriven u prirodi, na obroncima između gradića Volterra, San Gimignana te srednjovjekovnih gradova Firence i Siene, savršena je oaza mira i tišine koja nudi toplo i ugodno gostoprimstvo, a opet, za svega nekoliko minuta dostupnu vrevu. S jedne strane toskanske prirodne ljepote, a s druge bogatstvo talijanske umjetnosti, arhitekture i arheologije.

Borgo Pignano, Toscana
Borgo Pignano, Toscana

Borgo Pignano je poseban. Autentičan, ali i drugačiji od većine ostalih konzumerističkih smještaja u Toscani. Vila je okružena organskom farmom, biodinamičkim vrtovima, maslinicima, voćnjacima, livadama, poljima, jezerima, slapovima i gustom šumom uz obilje flore i faune koji pružaju takav idiličan ugođaj. Imanje, osim glavne ladanjske vile ima i nekoliko ekskluzivnih osamljenih vila koje su sve uređene u elegantnom toscanskom stilu, a do kojih se stiže laganom šetnjicom kroz prirodu.

Glavna ladanjska vila je prekrasna, kao iz doba renesanse… Šesnaest elegantnih soba i apartmana, s originalnim freskama po zidovima, veličanstvenim slikama i umjetninama, s posebnim kamenjem i mramorom u kupaonicama, mirisnom lavandom, domaćim sapunima, šamponima i kremama, a na svakom ormariću svježe cvijeće iz vrta.

Borgo Pignano, Toscana
Borgo Pignano, Toscana

To što nema televizor, telefon ili klimu u sobama u ovom slučaju apsolutna je prednost. Takav poseban ugođaj garantira savršen okrepljujući odmor. Klima je apsolutno nepotrebna jer su tako debeli zidovi da još i u lipnju pale grijanje te su na krevetima popluni. Zato, ima velika dnevna soba s kaminom za igranje šaha i drugih igara gdje započinje večera gostiju s aperitivom te nestvaran atelje za slikanje, bogata impozantna biblioteka, a može se plivati, jahati, voziti bicikl, prakticirati jogu ili kuhati! Za one koji ipak ne mogu bez tehnologija, naravno, wi-fi je dostupan na cijelom imanju.

Borgo Pignano, Toscana
Borgo Pignano, Toscana

A hrana? Vino? Usluga?

To je zaista nešto posebno i nesvakidašnje. Naime, mnogi toscanski restorani s Michelinovim zvjezdicama nisu ni do koljena restoranu Pignano.

Domaća autentična toskanska kuhinja priprema se isključivo od najkvalitetnijih organskih namirnica, a većinu i oni sami proizvode.  Mirisi iz kuhinje koji se cijeli dan šire po vili su nevjerojatni.

Doručak u Borgo Pignanu, Toscana
Doručak u Borgo Pignanu, Toscana

Doručak je čista eko rapsodija: njihov domaći kruh, pite, torte i kolači, njihova granola, jogurt, ricotta, šunke, pecorino sir, svježa jaja, njihov med od lavande i cvijeća te sve vrste džemova. Jelovnici za ručak i večeru odražavaju godišnja doba i lokalne svježe sezonske namirnice, spoj toscanske tradicionalne i moderne kuhinje.

Tatarski biftek u Pignanu

Osoblje je za svaku pohvalu, jako ljubazno, nasmiješeno, stručno i kreativno.

Borgo Pignano, Toscana
Borgo Pignano, Toscana

A vjenčanje u Borgo Pignanu? Nešto najljepše i najromantičnije što sam ikad vidjela... Svi gosti u bijelom u savršenom vrtu s najljepšim pogledom na svijetu, pod velikim bijelim šatorom, uz cvijeće, svijeće i klavir… Za takva događanja poput vjenčanja, rođendana, intimnog koncerta ili nekog eventa – Borgo Pignano je izmišljeno mjesto. Između ostalih, nedavno su i poznati glumac Adam Rodriguez (Magic Mike XXL) i model Grace Gail imali vjenčanje iz snova upravo u Borgo Pignanu.

Adam Rodriguez i Grace Gail

Osim radionica u vrtu, radionica pravljenja sapuna i pomada, meni su bile najdraže one kulinarske s vrhunskim chefovima koje vas uče praviti tjesteninu, peći kolače ili spravljati toscanske delicije. Za svakoga ponešto.

E, to je savršen odmor, bar za mene. Ponovilo se!

Borgo Pignano
Borgo Pignano, Toscana