Neobični običaji turističkih zemalja širom svijeta

| Travel |

Pixabay

Turisti su često iznenađeni nekim lokalnim običajima zemlje koju posjete.

Stranica Fly To Dubai objavila je običaje iz cijelog svijeta koji će vas možda šokirati, a sve s ciljem da upute svoje turiste kako se ponašati.

Ako putujete u Grčku trebate imati na umu da većina zahoda ima loše kanalizacijske cijevi i toaletni papir ne može otići kada pustite vodu.

Za Amerikance je tipično da traže napojnice gdje god da krenete - od konobara do hotelskog osoblja. Očekuje se da na  račun dodate između 15 i 25 posto.

U Južnoafričkoj Republici morate pojesti ono što vam je servirano jer se odbijanje može shvatiti kao znak nepoštovanja i može uvrijediti lokalce. Lokalna plemena počastit će vas specijalnim jelom koje se nerijetko sastoji od insekata ili organa životinje.

One koji putuju u Istanbul savjetuju da ponesu čepiće za uši jer bi ih svako jutro vrlo rano mogao probuditi zvuk ezana koji se širi Istanbulom iz velikog broja džamija.

U Poljskoj ćete morati plaćati odlazak u zahod pa pripremite sitni novac.

U Kini ne važi zapadna politika "pojedi sve s tanjura". Ako to učinite, domaćin će misliti da želite još hrane i može se uvrijediti.

Ako koristite vlak kao prijevozno sredstvo u Indiji morate biti spremni na tučnjavu pri ulasku u vlak. No, ostatak vožnje bit će ugodan jer su veoma kulturni i ispričat će vam se ako vas slučajno dotaknu.

Meksikanci su vrlo srdačni ljudi pa se nemojte iznenaditi ako vam se neki od njih "unese u lice" dok budete razgovarali. Dok se u Engleskoj ili Njemačkoj to smatra napadom, Meksikancima je to izraz prijateljstva.

Francuzi se vole ljubiti i prilikom svakog pozdravljanja poljubit će vas dva puta u obraz.

Za razliku od većine zemalja, u Bugarskoj micanje glavom lijevo-desno znači "da", a gore-dolje znači "ne". 

Prije nego spremite kofere, dobro se raspitajte o zemlji u koju idete i njenim običajima kako bi vam odmor bio što ugodniji.