Najveća „plesna“ fontana na svijetu nalazi se u Dubaiju

| Travel |

Najveća fontana uz glazbenu izvedbu na svijetu smještena je na jezero Burj Khalifa koje se proteže na 122.000 kvadratnih metara, a nalazi se u središtu kompleksa Downtown Dubai. Ova 280 metara duga fontana u svakoj sekundi može izbaciti oko 83.000 litara i to u mlazovima visokim do 75 metara u vis. Osvijetljena je s preko 6.600 svjetala i 25 projektora za bojenje svijetlom, a vidi se i s udaljenosti od čak preko 30 kilometara.

Dubai Fontana svakodnevno obavlja nekoliko „predstava“ popraćenih glazbenim nizom klasične, ali i suvremene arapske i svjetski poznate glazbe. Repertoar predstava uključuje nekoliko različitih izvedbi:  Sama Dubai, Baba Yetu - poznate svahili pjesme, najprodavanije araske dance pjesme Shik Shak Shok te komada svjetski poznatog talijanskog tenora Andree Bocellija.

Kada je 2009. godine otvorena ova fontana koja je koštala 218 milijuna dolara imala je dvije vrste mlaznica – super mlaznice koje bacaju mlaz do 75 metara u zrak, i ekstremne mlaznice koje su mogle dosegnuti čak 130 metara. Naravno, ekstremne mlaznice se zbog trošenja energije ne koriste te su bile u upotrebi samo jednom, prilikom svečanog otvaranja ove bajkovite fontane.

Ukoliko posjetite Dubai nikako nemojte propustiti spektakularne predstave koje izvodi Dubai Fontana, a koje možete vidjeti popodne u 13h i 13:30h te u onom atraktivnijem večernjem terminu, svakih pola sata od 18-23h.

Funtane u Dubajiu
Dubai fontana