Najavljeni detalji zagrebačkog Adventa

| Travel |

Avent u Zagrebu

Poznato je kako je društveno prihvatljivo početi se radovati blagdanima, Adventu i Božiću nakon dana Svih Svetih, mi u redakciji smo jedni od onih koji bi već mogli krenuti s ukrašavanjem i blagdanskim pjesmama, a danas nas je posebno obradovala najava zagrebačkog Adventa. Ovogodišnji zagrebački Advent, koji je zadnjih godina proglašavan najboljom takvom manifestacijom u Europi, započet će 1. prosinca i trajati do 6. siječnja 2019., a poseban naglasak bit će stavljen na kulturne događaje koji će Zagrepčane i njihove goste uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića, rečeno je danas na predstavljanju adventskog programa koji su predstavili gradonačelnik Milan Bandić, direktorica TZ Zagreb Martina Bienenfeld te Gari Capelli, ministar turizma.  

Avent u Zagrebu

Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld najavila je da su, uz uobičajena događanja i lokacije, pripremili niz novih programa te tri nove lokacije. Kao nova lokacija predstavit će se "Advent u Maksimiru", zabava za cijelu obitelj u suradnji sa Zoološkim vrtom, a bit će tu i "Advent Stara Tkalča", gdje će biti prikazani tradicionalni obrti i duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola. Osim toga, novost je i "Filmski Advent" u kinu Europa gdje će se prikazivati božićni filmovi za sve uzraste, a prigodno će biti uređen i Prolaz sestara Baković kao set za snimanje božićnih filmova.

Avent u Zagrebu

Ove sezone, poseban naglasak stavljen je na kulturna događanja, tako da će se tijekom Adventa održati osam različitih festivala, s naglaskom na klasičnu glazbu, te niz prigodnih izložbi. Ove godine Advent ima i neku krovnu temu i zajedničku poveznicu: "kao osnovni motiv uzeli smo priče i bajke Ivane Brlić Mažuranić, upravo s njezinim bajkama otvorit ćemo ledeni park na Zrinjevcu, a i većina lokacija imat će neke od elemenata njezinih bajki", rekla je Bienenfeld.  Dodala je kako će organizatori pokušati "smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje", zato su osmislili niz kulturnih i glazbenih festivala u crkvama, kulturnim institucijama i otvoreni prostorima. Kroz klasičnu glazbu vratit ćemo duh i ljepotu božićnog vremena, kaže Bienenfeld.

Na Adventu će ove godine biti manje ugostiteljskih i suvenirskih kućica, a promovirat će se ideje održivog turizma kroz veće korištenje recikliranih proizvoda te su organizatori pozvali sve ugostitelje da koriste priobor koji se može reciklirati.

Iako Advent počinje službeno 1. prosinca s paljenjenjem lampica na Zrinjevcu u 20h i paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića u 18h, zagrijavanje za Advent u Zagrebu počinje već 28. studenog. 

Avent u Zagrebu

Naravno osim na nove tri  lokacije, Advent će se protezati po cijelom gradu na već tradicionalni lokacijama poput Trga bana Josipa Jelačića, Bogovićeve i Petrićeve ulice, Europskog trga, Marićevog prolaza, Zrinjevca i Ledenog parka na Tomislavcu, Klovićevih dvora, Strossmayerovog šetališta, kultnog Fuliranja na Strossmayerovom trgu te Tunelu. Neke lokacije poznate na Adventu donose neke promjene, pa će tako Vranicanijeva livada ove godine postat dekorativno mjesto s photo pointom, Tunel Grič bit će osmišljen u suradnji s UNICEF-om, a donijeti će interaktivno putovanje kroz djetinjstvo. I ove godine, Vila na Prekrižju otvara svoja vrata posjetiteljima s organiziranim autobusnim linijama s Kaptola i Britanskog trga. Vila na Prekrižju, ured predsjednice ove će zime donijeti atmosferu Zagorja, realizirane u suradnji s Marijom Bistricom.

Advent u zagrebu

Sigurni smo kako će i ovaj put Zagreb biti u samom vrhu najboljih Adventskih lokacija u Europi, a nama ne preostoja ništa drugo, nego zavrtjeti jednu božićnu pjesmu.