Kako pametno i povoljno putovati?

| Travel |

Putovanja
Putovanja

Katie Doyle, američka je studentica na Marquette Universityju koja je trenutno na razmjeni u Dublinu. Na svom je blogu podijelila 10 praktičnih savjeta za studente koje trebaju uzeti u obzir prilikom traženja, rezervacije i boravka u hostelima

1. Čitajte mala slova

Bilo da je Wi-Fi, ručnik ili posteljina, većina “dodatnih” stvari u hotelu se naplaćuje. Prije rezervacije, pročitajte mala slova o stvarima za koje očekujete da će biti besplatne, ali u stvarnosti nisu. Mnoge troškove ne možete izbjeći, ali bolje je znati unaprijed što vas očekuje.

2. Pametno proučite pogodnosti hostela

Iako ne zvuči tako na prvu, prava informacija vam uistinu može uštedjeti i vrijeme i novac. Pažljivo čitajte opise hostela, pa čak i kritike u kojima ćete sgurno saznati da li su vam doručak ili večera besplatni, imate li dodatnih troškova i možete li besplatno koristiti internet.

3. Nemojte se plašiti last minute bukinga na licu mjesta

Avioni vi lakovi mogu kasniti, mogu se dogoditi brojne nepredviđene situacije po putu stoga nemojte očajavati ako vam rezervacija propadne. Stvari koje su nam izvan kontrole treba prilagoditi situaciji i prostoru. Pronađite lokalnog građanina i pitajte za pomoć. Tko pita, ne skita!

4. Budite upoznati s pravilima otkazivanja

Kao što smo već prije napomenuli, neočekivane situacije se mogu dogoditi. Budite svjesi da su pravila otkazivanja često vrlo stroga u hostelima, pa se može dooditi da vam naplate sobu i ako niste boravili u njoj. Obavezno provjerite koliko prije morate otkazati rezervaciju kako vam ne bi naplatili ekstra troškove.

5. Nemojte biti bučni

Ovisno o pravilima vašeg smještaj, policijski sat se bitno razlikuju. Saznajte koji je i pridržavajte se toga. Nitko vam ne brani da se zabavljate, ali nemojte to raditi na uštrb drugih.  

6. Budite pristojni

Bez obzira gdje odsjedate, ne zaboravite na svoje ponašanje. Ne ostavljajte stvari na tuđim krevetima ili prljavu odjeću po podu. Poštujte svoje kolege putnike.

7. Držite osobne stvari na sigurnom

Hosteli nude pohranu stvari u rasponu od otvorenih soba do lockersa u sobama za čuvanje ili na recepciji. Samo budite svjesni da se standard od hostela do hostela razlikuje, pa ukoliko se za neku dragocjenost bojite, najbolje bi bilo da je ostavite doma.

8. Budite svjesni dobnih ograničenja

Nemojte se začuditi ako vas neki privatan smještaj ili hostel neće primiti jer ste premladi ili čak prestari. Provjerite zahtjeve hostela u koji planirate ići ili im pošaljite upit prije dolaska kako bi bili zadovoljni s osobom s kojom dijelite sobu.

9. Odaberite pravo mjesto

Posložite si prioritete i po njima odlučite želite li biti u samom centru grada, pored plaže, ili blizu turističkih atrakcija. Uvijek konzultirajte kartu prije nego što rezervirate smještaj!

10. Ostale mogućnosti

Iako se hostel pokazao najjeftinijom opcijom kad se radi o putovanjima, nemojte zanemariti ni "Couchsurfing" opciju. Ovaj popularan fenomen već smo vam opisali na našem portalu, a bitno je jeftiniji od bilo kojeg smještaja s obzirom da je – besplatan!

U svakom slučaju, bon voyage!