Mali europski gradovi koje trebate posjetiti

| Travel |

Rothenburg ob der Tauber, Njemačka

Teško da nam nešto može promaknuti kad se radi o europskim metropolama gradovima pout Londona, Pariza ili Berlina. Ne samo što su dio ponude u bilo kojoj od turističkih agencija već nam i informacije o njima dolaze sa svih strana. Ipak, ima Europa i svoje skrivene kutke o kojima malo tako zna, ali su upravo zato toliko posebni i zanimljivi svakom turistu. Ukoliko ste zasićeni metropolama, obratite pažnju na našu listu najzanimljivijih malih europskih gradića s nevjerojatnom povijesnom tradicijom.

Cesky Krumlov, Češka

Cesky Krumlov, Češka
Cesky Krumlov, Češka

Jedno od najstarijih čeških sela smjestilo se oko gotičkog dvorca iz 13. stoljeća, a okruženo je prekrasnom rijekom Vltavom. Sam dvorac skriva 40-ak grada i palača, a ukoliko vam je povijest manje draga, možete uživati u vožnji opjevanom Vltavom. 

Palmanova, Italija

Palmanova, Italija
Palmanova, Italija

Hrvatima možda poznatije kao outlet meka, ovaj prekrasan gradić datira iz 1593. i dio je UNESCO-ve liste svjetske baštine. Palmanova osim što ima kulturni značaj ima i zanimljiv oblik. Naime, grad je izgrađen u unikatnom, osmerodekadskom obliku s 18 strana koji iz zraka izgleda kao snježna pahulja. 

Rothenburg ob der Tauben, Njemačka

Rothenburg ob der Tauber, Njemačka
Rothenburg ob der Tauber, Njemačka

Smješten na brežuljku iznad rijeke Tauben, kao što mu i ime kaže, Rothenburg je jedan od onih njemačkih gradova koje jednostavno morate posjetiti. Ako nam je ne vjerujete, dovoljna bi vam trebala biti činjenica da je po njemu Walt Disney napravio grad u koje je živio Pinokijo. Nažalost, potres je uništio glavni toranj dvorca no renesansne kućice i crveni krovovi preživjeli su čak i Drugi svjetski rat.  

Bibury, Engleska

Bibury, Engleska
Bibury, Engleska

 

Svi znamo da englesko selo skriva brojne tajne. No, kolibe iz 17. stoljeća u pitoresknom Biburyu uistinu su nas ostavile bez daha.

Dürnstein, Austrija

Dürnstein, Austrija
Dürnstein, Austrija

 

Gradić na obali Dunava i u sjeni dvorca iz Srednjeg vijeka izgleda kao da je upravo izašao iz priće braće Grimm. Samo sat vremena vožnje od austrijskog glavnog grada, ovaj barokni gradić idelan je izbor za one koji se žele maknuti od turističke vreve.

Binn, Švicarska

Binn, Švicarska
Binn, Švicarska

 

Alpski grad u kojem obitava samo 150 stanovnika odbio je popratiti švicarski trend i pretvoriti se u skijaško središte već je selo ostalo originalno i zdržalo status parka. Sukladno tome, sa svakog prozora u selu vise cvijetni aranžmani, a selom se “putuje” pješke jer auti nisu česta pojava u Binnu.

Trémolat, Francuska

Trémolat, Francuska
Trémolat, Francuska

 

Iako Provansa već godinama vodi na ljestvici francuskih must see destinacija, nedaleko od nje, u blizini Bordeauxa smjestio se Trémolat japoznatiji po vrhunskoj gastronomskoj ponudi. To može zahvaliti proslavljenom restoranu Les Truffières koji priprema hranu isključivo sa sastojcima koje sami uzgajaju.

Tenby, Wales

Tenby, Wales
Tenby, Wales

 

Gradić na obali Walesa nekad je služio za obranu, a danas nas podjeća na slavno srednjovjekovno doba. Dodatni šarm Tenbyu daju blagdanski sajmovi, a nedavno se otvorila i 1.400 kilometara dugačka West Coast Path na čijoj je karti ucrtan i Tenby.

Ericeria, Portugal

Ericeira, Portugal
Ericeira, Portugal

 

Bijele, pješčane plaže i kamene ulice svrstavaju Ericeiru u tipično ribarsko selo. Kako i priliči gradiću na moru, specijalistet mu je jastog koji obavezno morate probati.

Vestmannaeyar, Island

Vestmannaeyjar, Island
Vestmannaeyjar, Island

 

Iako Island sve više postaje atraktivna turistička destinacija, najviše pozornosti ipak plijeni Reykjavik, Blue Lagoon, Gullfoss i gejziri. Ukoliko se želite upustiti u avanturu i vidjeti nešto drugačije otoci Westman pravi su izbor za vas. Vulkanski, otočni arhipelag nalazi se na južnoj obali Islanda, a otok Heimaey jedini je naseljeni otok.  Glavna industrija im je i dalje ribarstvo što znači da vam je na raspolaganju bogata ponuda svježe ribe. Ako pak želite osjetiti duh Nordijaca i Kelta upustite se u avanturu s pravim ribarima ili pak na vikinšku turu.