Magična slavonska zima – toplina u najhladnije doba godine

| Travel |

Magična slavonska zima

Priča o istoku Hrvatske uvijek počinje gostoprimstvom i toplinom koje nije nigdje kao tamo. Je li tako zbog odličnih vina koja su zaslužna za dobru volju i vedar duh domaćina, ili pak zbog neopterećenosti stvarima koje remete mir u krajevima gdje se živi bržim tempom, najbolje je da otputujete i provjerite sami!

Slavonija i Baranja spadaju među najzanimljivije domaće kontinentalne destinacije. Gotovo nigdje drugdje nećete naći prirodna prostranstva u kojima će svatko naći prostora za nesmetan odmor, a istovremeno i mjesta „šušura“ i okupljanja gdje zabava uz vrhunsko vino i gastronomiju traje do dugo u noć.

Najveći ferris wheelu Hrvatskoj u zimskoj hit metropoli

Smjestiti se možete u Osijeku, centru Slavonije koji je krajem prošle godine bio posebno atraktivan kada su razigrana svjetla i dobra energija zavladali gradom u sklopu još jednog izdanja HeadOnEast manifestacije. Poseban doživljaj goste je čekao „kod školjke“, ledine uz Tvrđu koja je ugostila najveći panoramski kotač (ferris wheel kakav je moguće vidjeti u brojnim svjetskim metropolama) u Hrvatskoj.

Osijek ne bi bio Osijek bez onoga što ga okružuje. Kopački rit – najstariji hrvatski park prirode – s najviše ptica na jednom mjestu koje možete promatrati u sklopu foto safarija, ili pak u vožnji brodom kroz misteriozne rukavce koji su nastali „suradnjom“ dvije moćne rijeke koje su  toliko važne za kraj kojim teku – Drave i Dunava.

Vino kao nigdje drugdje

Što odabrati od svega odličnoga što ima u Slavoniji i Baranji kada je gastronomija u pitanju? Isti problem muči mnoge druge zaljubljenike u dobru čašicu i lokalne specijalitete/ hranu. Možda Erdut? Pa svoju vinsku avanturu na istoku možete započeti „u bačvi“. U podrumu tamošnje vinarije, osnovane prije gotovo 300 godina, krije se jedna od najvećih bačvi u uporabi na svijetu. Leži li u njenih 75.000 litara vrhunske graševine smisao života, ili barem kakva božićna tajna? Ako je suditi po onoj da je u vinu istina, tko zna, lako je moguće. Erdutski kraj, zimi nalik na beskrajnu zaleđenu stepu, krije i nekoliko odličnih obiteljskih boutique vinarija. Degustacije, ledene berbe, domaća gastronomija i predanost gostoljubivih domaćina stvaraju nezaboravnu suigru toplog obiteljskog ugođaja i nedokučivih prostranstava okolnih ravnica i moćnog Dunava.

Jeste li znali da Baranja na mađarskom jezikuznači „vinska majka"? „Bor ili „vinska“ te anya ili „majka“, mađarske su riječi od kojih je skovano ime pokrajine. Zašto je tako, saznat ćete čim ju posjetite! Moćna, plodna i fantastična, raširenih ruku dočekuje sve putnike koji žele bolje upoznati njezina bogatstva. Vinogradi, vinska cesta Belje i vidikovac gostima nude kompletno iskustvo – jednako ugodno oku i nepcu. Kroz čak 650 hektara vlastitih vinograda na Banovom brdu prolazi 8 kilometara vinskih cesta.Na posebnoj se poziciji nalazi Vidikovac, s prekrasnim pogledom na nepregledne vinograde i grad Osijek.

Vinska ponuda praćena onom gastronomskom (ili obratno, kako vam je draže) baranjski je turistički forte, tj. onaj sadržaj na kojeg ćete u različitim dijelovima ove prekrasne regije najviše nailaziti. Pritom svako mjesto nosi svoju priču, svaki vinski podrum svoju povijest. Otkrivati ih u ledena zimska predvečerja, dok vani steže, a u gatoru, kako Baranjci nazivaju svoje specifične „hobitske“ podrume, ugodno griju graševina, rizling, cabernet i drugi ovdašnji vinski prvaci, iskustvo je koje se ne zaboravlja.

Zimska idila u kraju lipicanaca

Ako se u srce Slavonije zaputite autocestom „Slavonikom“, pred vama će se otvoriti ravnica s idiličnim vidicima i nepreglednim obzorom čija će vas mirnoća hipnotizirati. Na mističnoj granici ravnice i neba smjestio se i Ivandvor gdje, u pitoresknom krajoliku, galopira krdo lipicanaca, uživajući  u slobodi. Nakon što stasaju, svoju će raskoš pokazati i u obližnjem Đakovu, u velikom manježu Državne ergele. Popularni nizozemski autor Frank Westerman opisao je lipicance kao konje „koje kad dotičeš, dotičeš povijest“. Nezaobilazni dio đakovačkih povorki je i njihov prolazak ispred katedrale sv. Petra, jedne od najpoznatijih sakralnih građevina u Hrvatskoj. Ova 84 metara visoka vladarica đakovačkih vizura sagrađena je od sedam milijuna opeka, a u njenim je temeljima 395 pilona od slavonskoga hrasta.

Iskoristite ovu zimu za svoj posjet Slavoniji i Baranji!